A forint gyengült hétfőn kora reggel

Vágólapra másolva!
A forint szerényen gyengült az euróhoz képest hétfőn kora reggel. A szakértők többsége szerint nem valószínű, hogy hosszabb időre a múlt héten beállított mélypont alá kerülne a forint.
Vágólapra másolva!

Röviddel 7 óra előtt a forint 298,35 forintot ért a péntek késő esti 297,78 forint után, ez 0,19 százalékos gyengülés. A dollár 232,24 forintról 234,24 forintra erősödött, vagyis a forint 0,86 százalékot vesztett.

A következő hónapokban továbbra is nyomás alatt állnak majd a közép-európai országok és a feltörekvő piacok devizái. Hétfőn valószínűleg jelentősebben gyengül a zloty és a cseh korona árfolyama az euróhoz képest.

Pénteken rekord szintre, 299,68 forintra erősödött az euró a csütörtöki 290,63 forintról. Ez azt jelenti, hogy a forint 15 százalékkal gyengült az euróhoz viszonyítva az év eleje óta. A szakértők ugyan elképzelhetőnek tartják, hogy az euró 300 forint fölé kerül, de úgy vélik, hogy ez akkor sem lesz tartós.

A Takarékbank egyik elemzője az év közepén 280 forinton, az év végén 270 forint körül várja az eurót.

A térség devizáit befolyásolja majd a rubel, amelynek alsó sávját 41 rubelben határozta meg az orosz jegybank a közelmúltban a dollárból és euróból álló kosárhoz képest. Ez a 41 rubeles határ valószínűleg ostrom alá kerül a napokban. Minden attól függ, hogy hogyan alakul a kőolaj ára. Ha csökken az energiahordozó ára, gyengülni fog a rubel is.