Aggódik a 300 forint körüli euró miatt a kormányfő

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán tárgyal a bajba jutott, lakáshiteleiket nehezen törlesztő adósok megsegítéséről. Gyurcsány Ferenc ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy aggódik a 300 forinthoz közelítő euróárfolyam miatt, ami a devizahitelesek helyzetét nehezíti.
Vágólapra másolva!

Az euró erősödése ugyanis azt eredményezte, hogy sokaknak 20-30 százalékkal nagyobb kölcsönrészleteket kell fizetniük Magyarországon. A kormányfő szerint ekkor kéne újra kéne számolniuk a bankoknak a feltételeket, és engedniük, hogy hosszabb ideig törleszthessék az adósok a felvett hiteleket. Ez ugyanis még mindig kedvezőbb lenne, mint a hirtelen emelkedő terhek.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy fegyelem kell az euró bevezetéséhez, méghozzá a lehető leggyorsabb bevezetéshez. Ehhez mielőbb hiteles menetrend kidolgozására van szükség, idézte a miniszterelnök az ismert bankárt, pénzügyi szakembert, Szapáry Györgyöt.

Az euró bevezetésének forgatókönyvét szeptember 30-áig kell kidolgozni Gyurcsány szerint. E forgatókönyv alapján jobban lesz majd látható, hogy mikor léphet be Magyarország az úgynevezett ERM-II rendszerbe, az "euró előszobájába", amely egyfajta sávot szabna a forint árfolyammozgásának - mondta a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva.