Kiábrándító adatok a forintpiacról

Vágólapra másolva!
Nagyon rossz hónapot tudhat maga mögött a magyar deviza. Az év elején feljegyzett szintekhez képest a dollár közel 20, az euró több mint 10, a svájci frank pedig 13 százalékkal drágult a forinttal szemben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben egyre gyengébb lett a forint, amely pénteken kapta a legnagyobb pofont. A hét utolsó kereskedési napján a korábban senki földjének tartott - történelmi mélypontot jelentő - 300 forintos szint közelében is járt az euró árfolyama.

A pénteken elért árszintek alapján jelentős értékvesztést hozott a január. A Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyamai alapján a fontosabb devizák közül a dollárral és a jennel szemben gyengült a legnagyobb mértékben a magyar fizetőeszköz. (Ha a folyamatosan változó devizapiaci árfolyamokból indulnánk ki, valamivel nagyobb lenne a gyengülés.)

Árfolyamok alakulása januárban (Forrás: MNB, [origo])

Devizák

Január 5.

Január 30.

Változás (%)

Euró (EUR)

265,82

294,93

10,9

Svájci frank (CHF)

176,4

198,69

12,6

Japán jen (100)

209,02

256,82

22,8

Dollár

194,37

229,7

18,1




A devizahitellel rendelkező banki ügyfeleket rendkívül érzékenyen érintő forintgyengülés nem hazai eredetű tényezőkkel magyarázható, a magyar deviza régiós társaival (lengyel zloty, cseh korona) párhuamosan gyengült, mivel a befektetők félnek a kockázatosnak tartott a feltörekvő piacoktól és a biztonságosabb terepeket keresik. (Pénteken az állampapírpiac is rosszul szerepelt, estek az árfolyamok, azaz növekedtek a hozamok, minimális érdeklődés jellemezte a piacot. Ennek eredményeként egyes futamidőkben 10 százalék fölé nőttek a hozamok.)

Rövid távon könnyen lehet, hogy a z euró árfolyama áttöri a 300 forintos szintet, de később javulhat a helyzet. A Takarékbank elemzői szerint pár hónapot várni kell a fordulatra, szerintük az év közepére 280, decmberre pedig 270 forintra süllyedhet az euró jegyzése. Ezzel összecseng a Raiffeisen legutóbbi prognózisa, amely júniusra 275, szeptemberre pedig 270 forint körüli árfolyamot vár.