Zuhanó OTP, gyengülő forint a válsághíradóban

Vágólapra másolva!
A papírformának megfelelően rosszul viselte a forint és a BUX a keddi nap kedvezőtlen nemzetközi híreit. Sovány vigasz, hogy az ipari termelés friss adatai kevésbé rosszak lettek a korábbiaknál. Szigorú napjuk volt a hitelminősítőknek, még az USA besorolásának esetleges későbbi rontása is szóba került. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán idehaza a GDP harmadik negyedévi végleges adatait, valamint az októberi külkereskedelmi termékforgalom előzetes számait közli a KSH. A magyar gazdaság növekedési kilátásai nem javultak érdemben, és bár segítheti a kilábalást, hogy fő kereskedelmi partnerünk, a német gazdaság már a harmadik negyedévben növekedni tudott (negyedéves bázison), de ez a növekedés is bizonytalan lábakon áll.

Külföldön a novemberi német inflációs adat, valamint a brit külkereskedelmi mérleg statisztikája érdemel említést, egyébként a piacok bizonyára nagy figyelmet szentelnek majd az újabb dubaji fejleményeknek..

Ez történt kedden

A reggeli, 269 forint körüli szintről estére bőven 273 fölé emelkedett az euró árfolyama. A dubaji és görög hírek nyomán zuhant a BUX is, az élen az OTP-vel. Eközben az Országgyűlés a kormány ellenében elfogadta azt a javaslatot, mely szerint a jövőben egy évben csak egyszer lehet nagyon drága hitelt felvenni.

Szerény javulást regisztrált a KSH a magyar iparban: októberben havi szinten növekedett a teljesítmény, a 10,8 százalékos éves szintű csökkenés pedig a legkevésbé rossz eredmény az idén. Az ennek hatására esetleg kialakuló optimizmust más természetű előrejelzések nemigen támasztják alá. Egy felmérés szerint további visszaesés várható a hazai munkaerőpiacon 2010 első negyedévében, a GfK szerint pedig az idén összesen 7 százalékkal esik vissza a fogyasztás - ezt a karácsonyi szezon sem tudja ellensúlyozni. Gráf József szakminiszter úgy becsüli, a magyar mezőgazdaság az idén várhatóan a múlt évi nyereségszintjének a felét éri csak el.

Megvonta az euróövezeti tag Görögországtól az elsőrendű "A" kategóriás adósbesorolást kedden a Fitch Ratings, egyebek között a helyi pénzügyi intézmények gyenge hitelességére hivatkozva. Egy másik hitelminősítő, a Moody's drasztikusan rontotta a dubaji cégek minősítését, többet is "bóvlikategóriába" sorolva. Egyszersmind jelezte, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok legjobb, "Aaa" besorolása sem biztos, hogy hosszú távon fennmarad, mivel a két ország államháztartási egyenlege folyamatosan romlik. Barack Obama amerikai elnök mindenesetre a recesszió hatásainak enyhítésével van elfoglalva: csomagot tervez a 10 százalékosnál nagyobb munkanélküliség enyhítésére, infrastrukturális beruházásokkal, adócsökkentéssel.

A Volkswagen akár húszszázalékos részesedést is szerezhet a japán Suzuki Motor Corp-ban; Észtország a Fitch szerint hamarosan - akár alig több mint egy év múlva - beléphet az euróövezetbe; hamarosan újabb szlovák légitársaság csődölhet be.