Válsághíradó: gyengébb euró, erősebb BUX, Bajnai-nyilatkozat

Vágólapra másolva!
A hét elején tapasztalt pesszimizmussal szemben csütörtökön jó hangulatban telt a kereskedés a nemzetközi piacokon: a New York-i indexek emelkedtek, a BUX is pluszt termelt elsősorban az OTP remek teljesítménye miatt, és a forint is drágult. Bajnai Gordon miniszterelnök egy német újságnak nyilatkozva elmondta, rövid távon nem lehet megváltoztatni a gazdaságpolitikát. Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa pedig új intézkedéseket ígért, ha a párt megnyerné a választásokat, egyúttal jelezte, azonnal nem fog magára találni a gazdaság.
Vágólapra másolva!

Pénteken publikálja a Központi Statisztikai Hivatal a novemberi inflációs adatot.

A Bloomberg elemzői prognózisa szerint szerint 5 százalékra emelkedett az éves infláció az októberi 4,7 százalékról az üzemanyagok drágulása miatt. A legutóbbi statisztika szerint az első tíz hónapban, átlagosan 4,0 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben.

Külföldön Kína kezdi a sort, Pekingben közzéteszik az ipar és a kiskereskedelem legfrissebb számait, valamint az inflációs adatokat. Nagy-Britanniában a termelői beszerzési árakról adnak tájékoztatást, kora délután pedig Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke tart beszédet a gazdasági helyzetről és a kilátásokról.

Kínához haosnlóan az Egyesült Államokban is pénteken publikálják az üzletek forgalmáról szóló statisztikát, majd az raktárkészletek alakulásáról szóló adatsor lát napvilágot, magyar idő szerint délután 4 órakor pedig a michigani egyetem hozza nyilvánosságra a legújabb fogyasztói hangulatindexét. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint az előző felmérésben szereplő 67,4 pontról 68,2 pontra javulhat a mutató, vagyis a piaci konszenzus szerint az amerikai háztartások a korábbinál pozitívabban ítélik meg a helyzetet.

Jó hangulat a piacokon

A szerdai emelkedés után csütörtökön is erősödtek a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek. A külföldi piacokat felemelő optimizmus A BUX-ot is erősítette: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,9 százalékos emelkedéssel, 20 551,62 ponton zárt csütörtökön. Az emelkedés elsősorban az OTP-nek köszönhető, a bankpapír ugyanis 3 százalékkal 5379 forintra drágult.

A devizapiacon is jó volt a hangulat, mivel az amerikai tőzsdék is pozitívan zártak szerdán, és a dollár erősödése is megállt az euróval szemben. Ennek kösznhetően a szerda esti 275 forintról csütörtök délutánra 273 forint alá süllyedt az euró jegyzése.

Beadta a bevezetési kérelmét a Budapesti Értéktőzsdére a magyar Nordtelekom - közölte a BÉT a honlapján csütörtökon. Az internet, kábeltelevízió és telefon szolgáltatást végző cég 202 680 darab egyenként 1000 forint névértékű részvényét vezetik be a tőzsdére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) határozata alapján.

Bajnai szerint nincs más út

Bárki lesz az új magyar miniszterelnök, rövid távon nem fogja tudni megváltoztatni a gazdaságpolitikát - vélekedett Bajnai Gordon miniszterelnök a Die Zeit című német hetilap csütörtökön megjelent számában közölt interjújában.

Ugyanakkor Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa az MTI-nek nyilatkozva elmondta: új költségvetés és új adórendszer lép hatályba még a jövő év közepén, ha a Fidesz alakít kormányt 2010-ben. A volt gazdasági miniszter azonban elismerte, beletelik egy időbe, míg pártja megteremti a növekedés feltételeit. Szükségesnek tart egy új IMF-hitelszerződést is.

Megszületett a megállapodás a General Electric (GE) és a munkavállalók képviselői között a magyarországi fényforrásgyártás átszervezése miatt elbocsátandó munkavállalók juttatásairól, és az elhelyezkedést támogató szolgáltatásokról - közölte a GE csütörtökön.

Egy német érdekeltségű magyarországi cég ügyvezetője átlagosan 21,4 milliós éves jövedelemmel rendelkezik - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum vállalati tanácsadó idei bérezési tanulmányából, amely szerint a hazai német vállalatok a jövő évben átlagosan 3,9 százalékkal tervezik emelni a fizetéseket, ami 4 százalékos inflációval kalkulálva a reálbérek szinten maradását jelenti.

Megadóztatnák a bankárokat, nem változott a frank kamata

A bankmenedzsereknek juttatott nagy összegű prémiumok világszerte egységes adóztatását javasolja Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Gordon Brown brit kormányfő a The Wall Street Journal című gazdasági napilap csütörtöki számában.

A gyorséttermi hálózatokat is elérte a recesszió az Egyesült Államokban; már a válságból korábban profitáló piacvezető McDonald's forgalma is csökken.

A svájci jegybank nem változtatott az alapkamaton csütörtökön, bejelentették ugyanakkor, hogy befejeznek egyes, a válság miatt bevezetett intézkedést.

Az izlandi központi bank csütörtökön 1 százalékponttal csökkentette a kamatot, már az egymást követő második hónapban, hogy további lendületet adjon a válság által erősen megtépázott gazdaságnak.