Gázáremelés és regadó a válsághíradóban

Vágólapra másolva!
Emelkedik a gáz fogyasztói ára, kissé gyengült a forint, enyhe eséssel zárt a tőzsde hétfőn. A Fidesz nem zárja ki a regadó eltörlését. Októberben többlettel, novemberben hiánnyal zért az államháztartás mérlege. 20 millió munkahely szűnt meg a válságban, ismét nagyot bukott a dubaji tőzsde. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a magyar ipari termelés októberi adatait hozza a nyilvánosságra kedd reggel. Az elemzők szerint, még mindig jelentős volt a visszaesés ebben a hónapban is.

Németországban is nyilvánosságra hozzák az októberi ipari termelési adatot, az elemzők 1 százalékos bővülést várnak. Amerikában az ABC fogyasztói bizalmi index magyar idő szerint este 23 órakor jelenik meg így, ez sok vizet nem zavar majd. Az elemzők mínusz 45 pontos értéket várnak.

Átalakulhat a regadó

Átalakulhat a regisztrációs adó rendszere, a jövő évi választások nagy esélyese, a Fidesz tervei között ugyanis az adófajta részleges eltörlése is szerepel. Az autókereskedők szerint alacsonyabb és arányos regisztrációs adóra volna szükség, az eltörlés viszont azzal fenyegethet, hogy roncsok lepik el az országok. Igaz, az érintett járművek körének korlátozásával enyhíteni lehetne ezt a hatást.

Az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített földgáz teljes végfelhasználói átlagárának mintegy 3,9 százalékos emelése szükséges 2010. január 1-től a MEH számításai szerint. A lakossági fogyasztók végfelhasználói ára átlagosan 5,6 százalékkal nőhet, a többi kategóriában csökkenés várható.

Kissé gyengült, a 270 forintos euró árfolyam közvetlen közelében ingadozott a forint hétfőn: az eurót 269 forinton jegyezték délután 16.25-kor a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délután hat órai 268,59 forinttal. Nap közben az árfolyam 268,10 és 270,50 között mozgott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,83 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 21 204,29 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A devizaalapú hitelezés miatt aggódik a bankvilág

Októberben többlettel, novemberben hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélküli pénzforgalmi mérlege - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. Az októberi többlet 11,5 milliárd forint volt, a novemberi hiány 75,9 milliárd forintot tett ki.

A K&H rendszereiben hétfőn műszaki hiba alakult ki, melynek következtében az e-bank szolgáltatás nem érhető el. Az ATM-eken keresztül az ügyfelek pénze hozzáférhető, a POS terminálon keresztül vásárlásokat is lehet végezni - közölte a bank az MTI-vel hétfőn. A K&H fiókhálózata teljes körűen működik, a banki szolgáltatások minden fiókban elérhetőek.

A deviza alapú hitelek korlátozása a témája az európai bankvilágnak, amely most az EBRD szervezésében ült össze. Az árfolyamok szélsőséges ingadozását korlátozni kéne, de a túl szigorú rendszer pedig a kelet-európai régió növekedését veszélyeztetné.

Megerősítette hétfőn Magyarország közepes befektetői, negatív kilátású adósbesorolását a Fitch Ratings, amely szerint enyhült ugyan a magyar gazdaságra nehezedő nyomás, de az ország továbbra is sérülékeny lehet bármely esetleges negatív sokkal szemben.

20 millió munkahely szűnt meg a válságban

Világszerte legalább 20 millió munkahely esett áldozatul a globális pénzügyi és gazdasági válságnak 2008 márciusa óta. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb tanulmánya szerint az EU-n belül mintegy 6,1 millió álláshellyel lett kevesebb a válság következtében.

Hat százalékot zuhant a dubaji tőzsde hétfőn, miután felerősödtek az aggodalmak az emirátus adósság-átütemezésével kapcsolatban.

Több mint tizenkét millió autót gyártottak Kínában és ugyanennyit tettek ki az eladások az év első 11 hónapjában - adta hírül a kínai autógyártók szövetségének (CAAM) adatai alapján a Hszinhua hírügynökség.

A kakaó ára közel 25 éves csúcsra emelkedett a londoni határidős és származékos piacon (LIFFE) hétfőn.

Leminősítésre jelölte két euróövezeti tagállam, Görögország és Portugália szuverén adósosztályzatait hétfőn a Standard & Poor's, amely elsősorban a görög besorolás várható közeli visszaminősítésére tett erős utalást.