Oszkó: Alacsony színvonalú Járaiék kritikája

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter szerint a Költségvetési Tanáccsal van értelme egyeztetni, az ellenzéki közgazdászokkal azonban nincs, a Járai Zsigmond nevével fémjelzett csoport kritikái ugyanis "meglepően alacsony színvonalúak".
Vágólapra másolva!

"A jövő évi költségvetésben az a kockázat, hogy a következő kormány nem tartja be" - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az MR1-Kossuth Rádiónak adott szerdai interjújában.

A miniszter szerint a tárcának a Költségvetési Tanáccsal (KT) csak kisebb vitái vannak, egyeztetnek, és szerinte káros, hogy mindez nyilvánosságra került. A büdzsét nyilvánosan bíráló 29 közgazdász véleményét a pénzügyminiszter alacsony színvonalúnak tartja, az szerinte politikai céllal született.

A 2010-es költségvetést az utóbbi napokban több komoly kritika is érte. A KT egy hétfői keltezéssel kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy figyelmen kívül hagyta a parlamenti többség a KT ajánlásait, így a költségvetési törvény több pontja nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak. A PM éles választ adott a felvetésre, a szaktárca többek között hibás jogértelmezéssel, nehezen értelmezhető kritikával és megvalósulásuk esetén súlyos károkat okozó felvetésekkel vádolja a szervezetet.

A kritikusok között szerepelnek azok a Fideszhez közel álló közgazdászok is, akik kedden húsz olyan "költségvetési trükköt" soroltak fel, amely szerintük jelentősen befolyásolja majd a 2010-es hiány mértékét. A közgazdászok már novemberben felszólították a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a büdzsét.

Az eddigi bírálók mellé felsorakozott a jegybank elnöke is, Simor András a Magyar Nemzetnek adott interjúban közölte: a 2010-es büdzsé nem tartalmazza az ország számára szükséges reformokat. A jegybank szerint a jövő évi hiány magasabb lehet a tervezettnél, és a nem tartós kiadáscsökkentések könnyen visszafordíthatók, vagy éppen a következő év hiányát növelik.