Nem sokat állna az euró kapujában az MNB

Vágólapra másolva!
Nem szabad elsietni a belépést az ERM II-be az euró bevezetésének céldátumához képest, a lehető legrövidebb időt kell ott eltölteni, és a belépést sem célszerű túl korán bejelenteni a spekulációk miatt - figyelmeztetett a jegybank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén szerdán.
Vágólapra másolva!

Simor András szerint Magyarország közelebb került az euró bevezetéséhez, különösen azon kritériumok - az infláció és a költségvetési hiány - teljesítéséhez, amelyeket korábban a legnehezebbnek ítéltek. "Ahhoz azonban, hogy a többit is teljesítsük, nagyon fegyelmezett gazdálkodásra van szükség" - mondta a jegybank elnöke.

Az optimális egyensúlyi árfolyamot az árfolyamok volatilitása miatt nehéz meghatározni. "Jó lenne megvárni, amíg leülepszik a por, mielőtt lefixálnánk a forintárfolyamot", mert jelenleg nem lehet nagy biztonsággal megítélni a magyar gazdaság növekedési potenciálját, valamint azt, hogy milyen egyensúlyi árfolyam segítené a magyar gazdaságot hosszabb távon - mondta Simor András.

Ugyan a jegybank és a kormány sem jelentett még be hivatalos ERM-II belépést, a piacnak van elvárása a dátummal kapcsolatban. A Reuters elemzői felmérése szerint a szakértők 2011 második felére helyezik az euró előszobájába való belépést. Igaz, volt olyan is, aki csak 2014-re várja az árfolyamrendszert 2016-os magyar euró mellett, és van olyan, aki már jövőre csatlakozni látja Magyarországot. Az elemzők ugyanakkor körülbelül három éves részvételi időt valószínűsítenek, mivel 2014 közepére várják az eurózónába lépést.