A Fed segíthet a forintnak

Vágólapra másolva!
Az euró jegyzése a korábbi 279 forint körüli szintről 277 forintra a szerdai kereskedésben. Ha az amerikai Fed szerda este esedékes kamatdöntéséhez fűzött komenntárjában a piacoknak kedvező üzenetet küld, akkor az euró akár 5 forinttal is gyengülhet.
Vágólapra másolva!

Szerdán, pár perccel dél előtt 276,90 forintot kértek egy euróért a bankközi devizapiacon, szemben a reggeli 279 forinttal. Ezzel párhuzamosan a dollár jegyzése a 192 forint közeli szintről 190 forintig csökkent, a svájci franké pedig a 184 fornt feletti szintkeről 183 forintra mérséklődött. Az erősödés a kedd este, szerda hajnalban bekövetkezett jelentős forintgyengülés korrekciója.

Kedden a nyugat-európai tőzsdeindexek ugyan minimális pluszt termeltek, de a régiós tőzsdemutatók estek, jelezve a fejlődő piaci eszközök iránti alacsonyabb keresletet. A régiós devizák gyengülése, a részvénypiaci esés mellett, elsősorban az osztrák bankproblémákkal (Hypo Alpe Adria Group hétfői államosítása és az Östereichische Volksbanken azóta állítólagos felügyeleti figyelőlistára való kerülése) és a dollár további erősödése miatt következett be - kommentálta a piaci eseményeket Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

A nap hátralévő részében a cseh alapkamatról szóló döntés befolyásolhatja az árfolyamot, ha a prágai jegybankárok a várakozásokkal ellentétben módosítják a kamatszintet. Mivel némi emelkedés mutatkozik a régiós és a nyugat-európai tőzsdéken egyaránt egyelőre nem várható, hogy újabb gyengülési hullám nyomán az euró 280 forint fölé ugrik, ha a már meglévő problémák mellett még az délutáni amerikai makroadatok is rosszabbak lesznek a vártnál, akkor veszíthet értékéből a magyar pénz.