Jó hajrá a budapesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,52 pontos, 0,94 százalékos emelkedéssel, 20 551,62 ponton zárt csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokból két adat érkezett a délután. A külkereskedelmi mérleg hiánya alacsonyabb lett a korábbinál, de az előzetesen becsültnél is. Az állástalanok száma azonban növekedett, a múlt héten munkanélküli segélyért folyamodók száma felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A piac összességében pozitívan reagált, az amerikai tőzsdék fölfelé indultak a csütörtöki kereskedésben. Az adatközlés után gyengült a BUX, de a hajrában belehúztak a vásárlók és megmentették az indexet a negatív tartománytól.

Kovács Attila, az OTP Bank üzletkötője elmondta: az átlagosnál jóval alacsonyabb forgalomban emelkedett a BUX csütörtökön. Hozzátette, hogy különösebb piacbefolyásoló hír nem érkezett a kereskedés folyamán, és főként az OTP erősödése húzta a piacot.

Kovács Attila úgy vélte, a kedvezőbb nemzetközi hangulat mögött elsősorban az állhat, hogy a befektetők szerint csökkent egyes országok csődjének kockázata.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője aláhúzta: az utóbbi időben szinte kizárólag az OTP árfolyamának mozgása határozza meg a BUX irányát, így ez csütörtökön sem volt másképp.

Hozzátette: a régiónál kissé jobban teljesített a magyar tőzsde, míg a nyugat-európai tőzsdékkel közel azonos szinten zárt csütörtökön.

A Mol 150 forinttal, 0,97 százalékkal 15 560 forintra erősödött, 1,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 157 forinttal, 3,01 százalékkal 5379 forintra nőtt, forgalmuk 8,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,11 százalékkal 730 forintra emelkedett, forgalma 647,0 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 660 forinttal, 1,54 százalékkal 42 110 forintra csökkent, a részvények forgalma 1 milliárd forintot ért el.

Az Egis árfolyama nem változott, 18 980 forintot ért záráskor, forgalma 91,6 millió forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1965,73 ponton zárt csütörtökön, ez 11,20 pontos, 0,57 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.