Befejezték az idei munkát a gazdák

Vágólapra másolva!
A szántáson kívül gyakorlatilag minden mezőgazdasági munkával végeztek idén a gazdálkodók - közölte a a Magyar Agrárkamara.
Vágólapra másolva!

A kukorica már több mint 97 százalékát betakarították, a termésátlag 6,47 tonna hektáronként, alacsonyabb a tavalyi 7,5 tonnánál. Eddig összesen 7,35 millió tonna kukoricát helyeztek el a raktárakban.

A cukorrépának 99 százalékát takarították be, 52,3 tonnás hektáronkénti átlagterméssel, a betakarított mennyiség 694 ezer tonna. Egy évvel ezelőtt 59,67 tonna cukorrépa termett átlagosan hektáronként, míg az összes betakarított termény 573 ezer tonna volt.

A burgonya betakarításával már végeztek: 21,2 ezer hektárról összesen 520 ezer tonnát szedtek fel, és végeztek a napraforgó betakarításával is: 537 ezer hektáron összesen 1,26 millió tonna termett. Tavaly 684 ezer tonna burgonya és 1,468 millió tonna napraforgó termett.

Pang a piac

A vetésekkel is jól állnak a gazdák, novemberben sikerült behozni a lemaradást. Általában a tervhez képest 3-5 százalékos elmaradást tapasztal a kamara, amelyet az alacsony termelői árakkal, a lanyha kereslettel és a pangó piaccal indokol. A kamara adatai szerint Magyarország december elsejéig 54 ezer tonna búzát és 133 ezer tonna árpát ajánlott fel intervencióra. Ezzel szemben a hazai, állami felvásárlás nem érte el célját, mivel a TIG Nonprofit Kft. által meghirdetett 200 ezer tonnás - 24,5 ezer forintos tonnánkénti áron - felvásárlási lehetőségre senki nem ajánlott fel árpát, vagy búzát.

A kamara szerint az alacsony ár mellett ez azzal magyarázható, hogy segítséget jelentett az uniós SAPS támogatás kifizetése előlegként. A gazdálkodóknak emiatt nem kellett kényszerből olcsón eladni a gabonát, be tudták fejezni az őszi munkákat, s így várhatnak terményeik eladásával január-februárig, a várhatóan magasabb árak és a kereslet kialakulásának időszakáig. A termények iránti kereslet bár növekedett az utóbbi időben, főként a román és bosnyák malmokba szállítanak az exportőrök, amely szállítások csak kisebb mennyiségűek, főként kamionos tételek.