Megmenekülhet a Saab, nincs több mentőcsomag - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Új ajánlatokat tettek a bezárásra ítélt Saabra, sorsdöntő perre készülnek Luxemburgban, az egyik vezető európai jegybankár szerint nem szabad megmenteni a bajba jutott országokat, negyedéves csúcsa közelében jegyzik a dollárt az euróval szemben. Külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A holland luxusautógyártó, a Spyker újabb ajánlattal jelentkezett a General Motorsnál (GM) a Saabbal kapcsolatban - írja a BBC. A GM a múlt héten pénteken jelentette be, hogy mivel nem voltak sikeresek a tárgyalások és nem is lát esélyt azok sikeres befejezésére, így a svád autómárka megszüntetésére készül.

A Bloomberg szerint a GM több ajánlatot is kapott a Saabra, és ezek egyike csak a Spykeré. Voltak olyan ajánlatok is, amelyek csak a gépekre, illetve csak a trollhaettani gyárra vonatkoztak. A GM azt közölte, hogy minden ajánlatot megfontolnak, és értékelni fognak.

"Nincs több mentőcsomag"

A CNN Money hétfői összeállítása szerint változékony kereskedésre lehet számítani az amerikai tőzsdéken a héten. A Wall Streeten a karácsonyi ünnepek miatt rövidített kereskedés lesz. A volatilitásra azért lehet számítani, mert a kereskedők nagy része egyszerűen már nem dolgozik, a szabadságon levők miatt pedig kisebb tételekkel is nagyobb elmozdulásokat lehet elérni a parketten.

A Financial Times (FT) cikke szerint élesedik a konfliktos Franciaország és Svájc között, amiért Párizs egy lopott svájci számlalistát használt fel a francia adóelkerülők beazonosítására. Eric Woerth, a francia költségvetési miniszter tagadta, hogy a francia hatóságok törvénysértést követtek volna el.

"Az Európai Központi Bank (EKB) nem fogja megsegíteni az olyan bajba jutott tagországokat, mint például Görögország, ezeknek az államoknak saját maguknak kell rendbe tenniük a pénzügyeiket" - mondta a Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint Ewald Nowotny kormányzótanácsának tagja. "Egy dolog nagyon egyértelmű: az EKB-nak nincs felhatalmazása, illetve olyan szándéka, hogy egy-egy ország specifikus adottságaira figyelemmel legyen, főleg, ha államháztartási adottságokról van szó" - mondta a jegybankár.

Madoff-per indul Luxemburgban

Emelkedik a réz ára Londonban, a dollár pedig három havi csúcsra ért az euróval szemben - írja a Bloomberg. A fém árfolyama több mint 1 százalékot ment fel, az euró/dollár árfolyam pedig a napokban 1,4262-ig mérséklődött - ez szeptember eleje óta nem látott erős szintet jelent az amerikai pénz szempontjából.

A Reuters szerint jövőre eldőlhet, hogy Luxemburg marad-e a nagy befektetési alapok európai központja. A verdikt azon múlik majd, hogy vajon miképp sikerül az a Luxemburgban indított per, amely során a Bernard Madoff 65 milliárd dolláros csalásain sokat veszítő befektetők kérnek kompenzációt az ügyekben érintett svájci UBS banktól.