A legjobban a négynapos autópálya-matrica drágulhat

Vágólapra másolva!
Legkorábban februárban drágulnak az autópályamatricák, de a közlekedési tárca több mint 13 százalékos emelési javaslatáról egyelőre még nincs döntés - írja a Népszabadság. A legnagyobb díjemelésre állítólag a négynapos e-matricát vásárló autósoknak kell felkészülniük.
Vágólapra másolva!

A lap szerint -tlagosan 8,6 százalékkal emelné az autópálya-használati díjakat jövőre a közlekedési tárca, és ezt 5 százalékkal fejelné meg a nyári áfaemelés hatásának kompenzálása. Ez utóbbira azért lenne szükség, mert az áfa 5 százalékpontos idei emelését idén az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. év közben nem érvényesíthette az e-matricák árában. Az utolsó érdemi autópályadíj-emelés 2005 végén volt - akkor a tarifák átlagosan 5 százalékkal változtak.

Az összesen 13,6 százalékos átlagos díjváltozás nem egyformán érintené az autósokat. A tarifaemelés pontos mértéke az egyes járműkategóriákban ugyan még nem ismert, mindenesetre a Népszabadság úgy tudja: ha a szaktárca javaslatát elfogadják, lesznek autósok, akik akár 15-17 százalékkal is többet fizetnek 2010-ben, mások pedig csak 2-3 százalék drágulást érzékelnek majd. A legnagyobb díjemeléssel feltehetőleg a négynapos e-matricát vásárló, az autópályákat csak ritkán használó autósoknak kellene megbarátkozniuk - állítólag azért nekik, mert ebben a kategóriában van a legtöbb a külföldi úthasználó.

A lap értesülései szerint aligha számíthatnak komoly drágulásra a magyar sztrádákon a kamionosok, a legnagyobb gépjármű-kategória díjai ugyanis elérték az Európai Unió Eurovignetta szabályai szerint alkalmazható maximális mértéket.

Akik egész évre megváltják autópálya-használati jogosultságukat, jól teszik, ha már januárban megveszik 2010-es matricájukat. Még akkor is, ha az idei címkével elvben január 31-ig furikázhatnak. Az éves e-matrica ugyanis február elejéig biztosan a jelenlegi áron lesz kapható. A személygépkocsiknál 37,2 ezer forintos ár azonban január végén emelkedhet.