Megegyeztek az uniós bankfelügyeletről

Vágólapra másolva!
Sikerült meggyőzni a briteket, a jövő év végére felállhat az egységes uniós bankfelügyeleti csúcsszerv. Sürgős helyzetekben, vagy két nemzeti hatóság egyet nem értése esetén beavatkozási lehetőséget biztosít, és segít gyors választ adni az esetleges válsághelyzetekre. Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint a megállapodás magyar siker is.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei szerdán Brüsszelben arról, hogy összeurópai szintű pénzügyi felügyeleti hatóságokat hoznak létre - jelentette be Christine Lagarde francia pénzügyminiszter. Várhatóan a jövő év végére jönnek létre - a már létező fórumok szerkezetére építve -, ha felállításukra az Európai Parlament is igent mond.

Az újonnan felállítandó hatóságok a banki, a biztosítói, illetve a pénzügyi piaci ágazatot figyelik majd. A csúcsszerv kebelén belül kellene adott esetben rendezni a nemzeti bankfelügyeleti hatóságok közti nézeteltéréseket, itt dolgoznának ki egységes működési elveket érvényesítő technikai jellegű előírásokat, illetve válsághelyzetben ennek révén átvennék a hitelminősítő intézetek közvetlen felügyeletét.

A miniszterek hosszú ideje tárgyaltak a kérdésről, és még szerdán is többórás vitát folytattak róla. Uniós források szerint elsősorban a brit delegáció aggályait kellett orvosolni, mert London nehezen egyezett bele az ágazat bármilyen típusú, nemzetek fölötti ellenőrzésébe. Helyszíni közlések szerint az utolsó vitában még több engedményt tettek a brit beleegyezés érdekében.

A közös európai pénzügyi felügyeleti rendszer létrehozásáról szerdán született európai uniós döntés egybeesett a magyar törekvésekkel, hiszen a rendszer kiépítését Magyarország kezdeményezte - hangoztatta Oszkó Péter pénzügyminiszter Brüsszelben. Az uniós tagországok pénzügyminisztereinek találkozóján jóváhagyott kompromisszumos változat mindazonáltal némileg elkanyarodott az eredeti magyar ambícióktól, amelyek szélesebb jogkörrel rendelkező, egységesebb rendszert képzeltek el - tette hozzá.

Az Európai Parlament szavazása még hátravan a témáról, de Oszkó szerint "a Magyarország által képviselt szempontok és érdekek nem fognak változni".

Az Európai Bizottság május végén terjesztette be a nemzetközi gazdasági válság tapasztalatait levonva született tervet, amelyben egyebek között egy uniós szintű pénzügyi kockázatelemző testület létrehozását javasolta, és szükségesnek mondta egy új páneurópai bankfelügyeleti hatóság felállítását is. A cél, hogy a befektetőknek jobb védelmet biztosító reformokat vezessenek be az uniós felügyeleti rendszerben.

Bajnai Gordon minszterelnök nyáron támogatásáról biztosította a kezdeményezést, mondván, az Magyarország számára különösen fontos. "A magyar bankrendszer eszközeinek 80 százalékát multinacionális európai bankok kontrollálják, ezért a magyar felügyeletnek csak korlátozott hatóköre van ezen bankok ellenőrzésében" - indokolta akkor véleményét a kormányfő.