Enyhén gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Kissé gyengült, a 270 forintos euró árfolyam közvetlen közelében ingadozott a forint hétfőn: az eurót 269 forinton jegyezték délután 16.25-kor a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délután hat órai 268,59 forinttal. Nap közben az árfolyam 268,10 és 270,50 között mozgott.
Vágólapra másolva!

A dollárt 181,43 forinton jegyezték 1,4816 dolláros euró árfolyam mellett, a péntek délutáni 180,37 forint és 1,4862 euró/dollár után.

Átmeneti enyhe korrekciót követően hétfőn folytatta erősödését a dollár a főbb devizákkal szemben - a jen kivételével. Az erős árfolyam 1150 dollár alá nyomta az arany árát és az olaj ára is több mint egy dolláros eséssel visszatért a hordónkénti 75 dollár alá. A csökkenő nyersanyagárak veszteségbe fordították a feltörekvő piaci tőzsdeindexeket, a visszafogott befektetői kockázatvállalási hajlandóság negatív tartományban tartotta az európai részvényárfolyamokat.

Az elmúlt héten közzétett kedvező amerikai foglalkoztatási adatok táptalajként szolgáltak az eddig vártnál korábban sorra kerülő Fed-kamatemelésekről szóló találgatásokhoz. A piacok Ben Bernanke Fed-kormányzónak egy washingtoni gazdasági klubban hétfőn délután elhangzó beszédére várnak, hogy következtetéseket vonhassanak le a kamatok várható alakulásáról. Amennyiben Ben Bernanke kevés jelentőséget tulajdonít a pénteken nyilvánosságra hozott amerikai foglalkoztatási adatoknak, a dollár elveszítheti azóta felhalmozott nyereségeinek egy részét.

A lengyel zlotytól 4,00-es euró árfolyam felé tartó erősödést vár a piac a héten, miután pénteken erős ellenállási pontot tört át 4,07-es euró árfolyamnál. Hétfőn reggel 4,05 környékén járt az árfolyam, nap közben 4,05 és 4,07 között mozgott.

A cseh korona a várakozásoknak megfelelően tartotta árfolyamát a pénteken elért 25,60-25,70-es euró árfolyam környékén.

A forint "nem távolodik el messzire" a 270 forintos euró árfolyam szinttől a hét folyamán, még a kockázatos devizák számára kedvező befektetői hangulatban sem, mivel a piac a forintot tekinti a "legsérülékenyebbnek" a térségbeli devizák körében.