Elmarasztalhatják a Deutsche Bankot forint elleni spekuláció miatt

Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank elmarasztalásával zárulhat az a nemzetközi felügyeleti összefogáson alapuló ellenőrzés, amely a pénzintézet londoni irodájának forintpiaci tevékenységét vizsgálta - értesült a Figyelő.
Vágólapra másolva!

A lap eheti számában azt írta, hogy a Deutsche Bank londoni irodája tavaly októberben öt magyar pénzintézetnek adott el speciális 5 éves árfolyam-index devizacsere (swap) termékeket, ezek a tranzakciók a forint intenzív gyengülése után komoly veszteségeket és elszámolási vitát okoztak.

A felügyeleti vizsgálat ezt a tranzakciót elemezte. A hetilap információi szerint a tavaly októberi sokféle spekuláció közül ez az utolsó, amelyben felügyeleti eljárás zajlott.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a hírt sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta az [origo] megkeresésére. A brit felügyeletnél, amely valószínűleg részese a nemzetközi felügyeleti együttműködésben zajló vizsgálatnak hasonló módon semmilyen felvilágosítást nem adtak az ügyben az MTI londoni tudósítójának.

A Deutsche Bank Zrt.-nél kérdésünkre elmondták, hogy nem tudnak nyilatkozni az anyabank nevében, mert ez a Deutsche Bank A.G.-t érintő ügy.

A frankfurti székhelyű bank szóvivője kijelentette: a Deutsche Bank az információk hiányában nem kívánja kommentálni a Figyelő című magyar hetilap legfrissebb számában megjelent, erre vonatkozó értesülést. Hozzátette ugyanakkor, hogy minden információt igyekeznek megszerezni a magyar bankfelügyelettől, illetve más nemzetközi felügyeleti szervektől.