Vágólapra másolva!
Változatlan szinten, 0,1 százalékon tartotta az alapkamatot pénteki döntésével a japán központi bank, a szakértői várakozásoknak megfelelően. Ezzel a kamat 12. hónapja maradt egy helyben.
Vágólapra másolva!

Az egyhangúlag hozott döntés szerint "kulcsfontosságú" Japán számára, hogy túljusson a defláción, ami az árak csökkenésén jelenti. A bank jelezte: "nem tűri el" azt a helyzetet, hogy a fogyasztói árindex változatlan, vagy csökken.

A bank megerősítette azt a korábbi véleményét, hogy a szigetország gazdasága elsősorban a hazai és a külföldi gazdaságélénkítő intézkedések hatására nő. "Szerintünk nagyon fontos feladat, hogy kihúzzuk Japánt a deflációból és visszaállítsuk az országot a fenntartható gazdasági növekedés útjára árstabilitás mellett." A közgazdasági gondolkodás szerint nem az jelenti az árstabilitást, ha egyáltalán nem változnak az árak, hanem ha mérsékelten, körülbelül 2 százalék körül nő az árszínvonal egy év alatt.

A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója mérsékelt csökkenéssel, de jóval a napi mélypont fölött zárt pénteken, elsősorban a Wall Street előző napi hanyatlása, illetve a befektetők keresletének a visszaesése miatt. Különösen a fémtermelő cégek árfolyama esett a dollár csütörtöki erősödésére.

A tokiói börze Nikkei225 indexe 0,2 százalékkal (21,75 ponttal) 10 142,05 pontra gyengült. A Nikkei legnagyobb napi esése elérte az egy százalékot. Hongkongban a Hang Seng 0,7 százalékos, az ausztráliai börze 0,4 százalékos, a szingapúri tőzsdemutató 0,8 százalékos, a szöuli 0,05 százalékos esésre állt pénteken reggel.