Hamarosan olcsóbb lehet a font az eurónál

Vágólapra másolva!
A költségvetési és politikai kockázatok miatt 2010 első hónapjaiban Nagy-Britannia leminősítése és a font drasztikus gyengülése várható, egy szigetországi kutatóintézet előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

A brit font a következő néhány hónapban elveszítheti árfolyamelőnyét az euróval szemben - ez áll a CEBR gazdasági kutatóintézetnek a Telegraph által ismertetett tanulmányában.

A lap internetes oldalán megjelent cikk szerint a CEBR (Centre for Economics and Business Research) Nagy-Britannia veszélyes pénzügyi helyzetére és a költségvetési politika bizonytalanságára alapozza előrejelzését, mely szerint a jelenleg 1,1 eurót érő font hamarosan gyengébb lesz a közös európai pénznél.

A dolgozat úgy fogalmaz, hogy a brit gazdaság pár méterre áll csak a szakadék szélétől, és egy váratlan szélroham bármikor letaszíthatja. Doug McWilliams, a CEBR igazgatója szerint a nemzetközi hitelminősítők Görögország leminősítése után "csak az ürügyet keresik" arra, hogy a szigetországgal is ezt tegyék.

A CEBR helyzetelezése szerint alapvetően a politikai kockázatok alakulásától függ, mi lesz a font sorsa: ha a jövő évi választásokon esélyesnek tűnő, a jelenleg kományzó Munkáspártnál keményebb kiadáscsökkentést ígérő konzervatívok népszerűségi előnye egyszámjegyűre csökken a felmérésekben, a befektetők valószínűleg elkezdik eladni a fontot.