Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok megközelítette az eddigi adósságkorlátot, ezért a szenátus 300 milliárd dollárral megnövelte a limitet. Az IMF szerint az ország GDP-hez mért deficitje az idén 12 százalék felett lesz, és még 2014-ben is 6,7 százalékos deficit várható.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus csütörtökön 290 milliárd dollárral 12,394 billió dollárra emelte a szövetségi közadósság korlátját. A testület republikánus párti kisebbsége a javaslat ellen szavazott, mondván, az Obama-kormány meggondolatlanul túl sokat költ a gazdaság támogatására.

A növelés mellett szavazó demokrata párti szenátorok emlékeztettek, hogy a közadósság már az előző, Bush-kormányzat idején ugrásszerű növekedésnek indult. Az intézkedést a múlt héten már a képviselőház is elfogadta, így az törvényerőre emelkedhet az elnöki aláírás után.

A limitemelésre azért volt szükség, mert az amerikai pénzügyminisztérium jelezte, hogy a közadósság december végére eléri a korábbi adósságkorlátot, és a törlesztés veszélybe kerülhetett volna, első ízben az Egyesült Államok történetében. Az új korlát további két hónapra elegendő.

Az Egyesült Államok közadóssága 2001 óta több mint megkétszereződött az iraki és az afganisztáni háború, az adócsökkentések, majd a gazdasági válság és a pénzügyi-gazdasági életet támogató programok miatt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az Egyesült Államok államháztartási hiánya a hazai össztermékhez viszonyítva a tavalyi 5,9 százalékról idén 12,5 százalékra emelkedik, jövőre is csak 10 százalékra csökkenhet, és még 2014-ben is 6,7 százalékos lesz.

A nemzetközi hitelminősítők már felfigyeltek és figyelmeztettek az amerikai adósprofil jelentős romlására, de leszögezték, hogy az Egyesült Államok lehető legjobb, "három A"-s besorolását nem fenyegeti veszély.