Alig van, aki venné az erősebb forintot

Vágólapra másolva!
A forint 274 alatt kezdte a szerdai kereskedést és lényegében le is cövekelt.
Vágólapra másolva!

Délután a lengyel jegybank a várakozásoknak megfelelően 3,5 százalékon hagyta az irányadó kamatát. A várt eredmény miatt nem számíthatunk arra, hogy a döntés jelentősen befolyásolja a Kelet-Európában befektetőket, így a forint sem mozdult meg a bejelentésre.

Bár a nemzetközi piacokon a hét eleje óta feltámadt a kockázatkereső kedv, a közép-kelet-európai valuták nem sok javulásra számíthatnak a karácsony előtti, várhatóan csekély forgalmú napon, írta elemzők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség. A kereskedők 275-274/euró közötti áralakulást jósolnak a forintnak.

A dollár változatlanul tartja az utóbbi hetekben szerzett erejét a főbb devizákkal szemben, gátolva ezzel a feltörekvő devizák, a forint és térségbeli társai árfolyamának jelentősebb erősödését. Az év hátra lévő részére nem várnak lényeges árfolyam változást a kereskedők, a forint a jelenlegi 274 forintos euró árfolyam környékén mozoghat 1-2 forint széles sávban.

Az utóbbi másfél hétben a dubaji adósságválság, Görögország hitelminősítői leértékelése és egy osztrák bankállamosítás piaci hatása megviselte a térségi valutákat is, de az utóbbi napokban a befektetők már kezdenek napirendre térni e kisebb megrázkódtatások fölött. Most viszont a dollár növekvő népszerűsége fékezheti e valuták visszaerősödését. Mind többen spekulálnak arra, hogy a jó amerikai gazdasági adatok láttán a Fed előbb kezdheti meg a kamatemelést, mint az Európai Központi bank: ezért keresik a dollárt.

Erre azonban rácáfolt már többször Ben Bernanke jegybankelnök, aki szerint nem veszélyezteti az inflációs célt az alacsony kamat, mivel a gazdasági növekedés fel fogja szívni a fölösleges pénzeket. A hangulatot fűti például az amerikai lakáspiaci fellendülés: erőteljesen nőttek a lakásépítések novemberben. A forint a hétfői kamatvágást követően szerény nyereségre tett szert és azóta enyhén erősödő pályát követ, rendkívül alacsony forgalom, és emiatt esetenként nagyobb kilengések mellett. Piacbefolyásoló hatása a szerdai lengyel kamatdöntésnek lehet, amennyiben az eltér a várt kamattartástól.

A forint árfolyama 273,84 volt az euróval szemben délután fél kettő előtt, a dollárt 192,06, a svájci frankot 183,46 forintért lehetett venni.