Milliárdokat kapnak a Lehman volt ügyfelei - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal szerint a válság miatt bedőlt Lehman európai ügyfelei összesen 11 milliárd dollárt kapnak. Az Európai Bizottság szerint az több eurózónába tartozó országnak meggyűlhet a baja a hiánnyal, egy elemzés szerint pedig 15 év után idén először szűkült a világ hitelpiaca. Külföldi lapszemle.
Vágólapra másolva!

A tavaly szeptemberben csődbe jutott Lehman Brothers befektetési bank volt európai ügyfelei összesen 11 milliárd dollár kártérítéshez jutnak - adta hírül szerdán a Wall Street Journal és a Financial Times az egykori befektetési bank ügyeit intéző PricewaterhouseCoopers tanácsadó cégre hivatkozva.

A kártérítési menetrendet az érintett ügyfelek döntő többsége, 90 százaléka támogatta. A Lehman a bedőlés előtt több mint 30 milliárd dolláros betétállománnyal rendelkezett, az azóta eltelt időszakban különböző megállapodások alapján már 13 milliárd dollárhoz már hozzájutottak a pórul járt ügyfelek.

A csőd előtt 158 évvel alapított cég - amely már a vasúti csődöket is túlélte az 1800-as években, aztán átvészelte az 1929-33-as nagy gazdasági világválságot, és egy évtizeddel ezelőtt a Long-Term Capital Management bedőlését is túlélte -, tavaly szeptember 15-én kért csődvédelmet, miután a jelzálogpiaci válság miat óriási adósságllományt halmozott fel, a cég tartozásinak összértéke több mint 600 milliárd dollárra rúgtak akkor, ezzel a Bloomberg akkori híre szerint a New York-i tőzsde legnagyobb bukását produkálta a vállalat.

Jövőre az eurózónába tartozó országok közül többnek gondjai lehetnek az államháztartási hiány finanszírozásával. Az Wall Street Journal az Európai Bizottság elemzését idéző cikkből kiderül, hogy fenntarthatl legrizikósabb országok között van Spanyolország, Görögország, Hollandia, Írország Ciprus és a mind két euróövezetbe tartozó kelet-európai ország, Szlovénia és Szlovákia is. Görögországot besorolását már lerontották a nemzetközi hitelminősítők, Spanyolország vagy Írország lehet a következő.

A világ hitelpiaca körülbelül 15 év után először szűkült 2009 első félévében. A vállalati kötvény-kibocsátások és egyéb hitelfelvételt célzó ügyletek értéke az első félvében 52,9 billió dollárt tett ki, szemben a 2008 első félévében feljegyzett 53,2 billió dollárral - mondta a Tetuo Ihihara, a tokiói Mizuho bank vezető elemzője.