Reuters: Jöhet a 6 százalékos kamat

Vágólapra másolva!
A piac szerint hétfőn a jelenlegi 6,50 százalékról 6 százalékra csökkenti alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank - derül ki a Reuters hírügynökség felméréséből, amely szerint a piac elemzők a jövő évi gazdasági növekedést optimistábban látják, mint a jegybank.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett 23 elemző közül 16-an számítanak 50 bázispontos kamatvágásra, 6-an 25 bázispontos csökkentést valószínűsítettek, egy elemző pedig a kamat tartását várja.

Azaz a többség arra számít, hogy hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 6 százalékra mérsékli a kamatszintet.

Kockázatvállalás a fókuszban

A kamatszint július végén még 9,5 százalék volt, akkor 1, később pedig havonta 0,5-0,5 százalékpontot faragtak a kamatból a magyar jegybankárok. A kamatvágásokat a jövő évi 3 százalékos inflációs cél alulteljesítésével, valamint nemzetközi piacok magas, forintbefektetések szempontjából kedvező kockázatvállalási hajlandóságával magyarázta az MNB.

A jegybank monetáris tanácsa korábbi ülésének jegyzőkönyvében jelezte szándékát a kamatcsökkentések folytatására, Simor András a jegybank elnöke pedig azt közölte, hogy annak ütemezése a nemzetközi piaci kockázatvállalás alakulásától függ. A forint árfolyama mintegy három százalékkal gyengült az előző kamatdöntés óta, ami óvatosságra intheti a jegybankárokat, a csökkentés mellett szól azonban, hogy nem következett be lényeges forintgyengülés.

A piac optimistább a jegybanknál

A piaci konszenzus alapján az idén decemberben 5,7 százalékos lesz a 12 hónapra visszatekintő infláció, jövő decemberben azonban csak 2,7 százalékos árnövekedés várható. Az idén 6,5 százalékos GDP-csökkenést, 2010-re pedig stagnálást várnak a szakértők, míg a jegybank a legutóbbi infláció jhelentésében 2009-re 6,7, jövőre pedig 0,6 százalékos visszaesést jósolt.

Az 50 bázispontos kamatvágást jelző szakértők közül is többen úgy látják, hogy ha az elkövetkező hónapokban a nemzetközi befektetői hangulat tovább romlik, illetve, ha a választásokkal összefüggésben komolyabb kételyek merülnek fel a költségvetési hiánycél tarthatóságával kapcsolatban, az erőteljesen beszűkítheti a jegybank kamatvágási mozgásterét. Az elemzők 4,1 százalékos költségvetési hiányt jeleznek a jövő évre, kissé magasabbat a költségvetésben meghatározott 3,8 százalékos célnál, de alacsonyabbat, az MNB prognózisában szereplő 4,3 százaléknál.

Az elemzők szerint várhatóan kamatcsökkentési ciklus 5,5 százaléknál befejeződik, erre várhatóan a következő néhány hónapban sor került. Az 5,5 százalékos kamatszintre eddig egyszer sem volt példa a rendszerváltás óta, a legalacsonyabb kamatszint 6 százalék volt, az 2005 szeptemberétől 2006 júniusáig élt.