Zöldben kezdett Budapest

Vágólapra másolva!
Többlettel rajtolt hétfőn a BUX, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével drágultak a nyitás után.
Vágólapra másolva!

A pesti tőzsde irányadó indexe, a BUX nem sokkal 10 óra előtt 20 474 pontnál járt, ami 0,4 százalékos többletnek felel meg.

A vezető részvények a 0,1 százalékkal 724 forintra gyengülő Magyar Telekom kivételével erősödtek a rajt után. A Mol 0,1 százalékkal 15 995 forintra drágult, az OTP 0,4 százalékkal 5280 forintra erősödött, a Richter 1,2 százalékkal 41 485 forintra drágult.

A forgalom várhatóan minimális lesz hétfőn - mondta Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője, aki úgy véli, a BUX egész nap a pozitív tartományban marad. Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház részvénypiaci elemzője szerint is alacsony lesz a forgalom. Az árfolyamokban enyhe elmozdulás lehetséges, mindössze a Richter pénteki esésének korrekciója jelenthet nagyobb változást.

Ha a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, annak a részvénypiacon nem lesz hatása, mert ezt már részben beárazta a piac. Egy meglepő döntés, például a kamatvágás elmaradása esetén felbolydulhat a piac, de kicsi a valószínűsége annak, hogy a monetáris tanács a kamat tartásáról határoz - fogalmazott Réczey.