A PM cáfolja a Magyar Nemzet adóhivatali jutalmakról szóló állítását

Vágólapra másolva!
Az APEH és a vámhatóság dolgozói a jó munkájukért, nem pedig az Nemzetközi Valutaalap kérésére kaptak prémiumot - cáfolta a Pénzügyminisztérium a szerdai Magyar Nemzet cikkét.
Vágólapra másolva!

Minden alapot nélkülöz az a feltételezés, hogy az adó-, illetve a vámhivatali dolgozók jutalmának ügyében bármiféle egyeztetés történt volna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - közölte a Pénzügyminisztérium szerdán, miután a Magyar Nemzet azt állította, hogy a két szervezet dolgozóinak az IMF "harcolta ki" az év végi jutalmat.

A magyar gazdaság stabilizációját célzó programot a kormány az ország elemi érdekei szerint alakítja, s abban a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió támogató és nem irányító szerepet játszik. A program legfontosabb elemei egyébként megtalálhatók azokban a nyilvános dokumentumokban - az IMF-nek küldött, a pénzügyminiszter és a jegybank elnök által aláírt szándéknyilatkozatokban, valamint az EU-val kötött egyetértési megállapodásokban.

"A beszedő szervezetek dolgozóinak jutalma olyan hatósági irányítási kérdés, melyben sem a Nemzetközi Valutaalap, sem az Európai Unió semmilyen véleményt nem nyilvánított, ez a kérdés és más hasonló jellegű egyedi irányítási döntések nem képezik a program részét" - fogalmaz a minisztérium közleménye, amely hozzáteszi azt is, hogy a közszféra egészében - beleértve az adóhivatalnokokat, a pénzügyőröket is - megszűnt a 13. havi fizetés. Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium fontosnak tartja, hogy a szorosan a teljesítményhez kötődő ösztönző rendszerek fennmaradjanak és működjenek. Ez különösen érvényes az APEH-re és a VP-re.