A Mol csengette be a legtöbbet az államkasszába

Vágólapra másolva!
Növekedést ösztönző programok és strukturális reformok nélkül nem lábal ki az ország a válságból, és a jövő évi hiánycél sem lesz tartható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint. A pénzügyminiszter viszont úgy véli, jól végzik a munkát, és a következő kormánynak elég lesz a kijelölt úton haladni - derül ki egy hétfői rendezvényen, amelyen a legnagyobb adót befizető cégek rangsorát ismertették. A ranglista élén a Mol áll.
Vágólapra másolva!

Az elfogadott 2010-es büdzsében meghatározott hiánycél nem lesz tartható, a tervezettnél biztosan több pénzt igényel majd a BKV, a MÁV, és többek között az egészségügy is - mondta Parragh László az MKIK és az APEH közös, a 100 legnagyobb vállalkozást bemutató TOP100-as kiadványának bemutatóján. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nem kizárólag pénzügyi egyensúlyra törekvő gazdaságpolitikára lenne szükség jövőre, hanem a növekedést ösztönző programra, strukturális reformokra is, hogy az ország minél hamarabb kilábalhasson a válságból.

Az MKIK tagjai szerint a Bajnai kormány eddig egyetlen ígéretét teljesítette maradéktalanul, az egyensúlyteremtés megtörtént. A gazdaság dinamizálása érdekében nem tettek elég lépést, az uniós források egy részének átcsoportosítása nem jár majd érdemi hatással, és a szociális juttatási rendszer átalakítása sem teljesült maradéktalanul. A kamara elsősorban az előnyugdíjazásra, a rokkantnyugdíjasokra és a fegyveres testületeknél dolgozókra vonatkozó szabályok szigorítását hiányolja, amihez a kormány nem mert hozzányúlni.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint viszont tartható lesz a jövő évi hiánycél, ha a következő kormány tartja a kijelölt utat, a gazdasági növekedés beindulása után versenyképes lesz az ország a nemzetközi elemzők szerint, mivel lényeges jobb pályán halad a gyeplőt elengedő, magasabb hiányt bevállaló régiós országokhoz képest. Mindenkit visszazavarnak a rajthoz, kérdés mit teszünk, amikor eldördül a startpisztoly - tette hozzá Oszkó Péter. A pénzügyminiszter szerint fellendülés esetén gyorsan mérséklődhet az adósságállomány, és további 5 százakkal csökkenhet a társadalombiztosítási járulék és megszűnhet a helyi iparűzési adó.

Újabb elbocsátási hullám jöhet

A növekedést ösztönözné Parragh László szerint, ha célzott programokat dolgoznának ki a fejlődési lehetőséggel bíró ágazatok, például a gyógyszeripar, a turizmus számára, a megújuló energiaforrásokra, vagy a Paksi Atomerőmű bővítésére. Az MKIK felmérése szerint a mélyponton túl vannak a vállalkozások, és csökkenhet a visszaesés mértéke, főként a külföldi tulajdonú magyar cégek szerint, a kis- és közepes vállalkozások inkább stagnálásra számítanak.

A kamarának adott céges válaszokból az derül ki, hogy a létszámleépítések időszaka véget ért, de jövő tavasszal újabb, a korábbinál kisebb mértékű elbocsátási hullám jöhet. Parragh szerint problémát jelent, hogy a munkaerőpiaci támogatások elérése komplikált, túl sok adminisztrációt igényel, miközben például Németországban egyszerű regisztrációs folyamat után az állam fizeti a dolgozók minden ötödik napi munkabérét.

Vajszívű az APEH

A pénzügyi tárca becslése szerint idén befolyik a tervezett bevétel a költségvetésbe és tarható lesz a hiánycél. A társasági adóban jelentős visszaesést várnak a tavalyi 16 százalékos visszaesés után. Erre utal, hogy társasági adóelőleg mérséklést eddig 47 milliárd forint összegben kértek a vállalkozások a tavalyi évi 31 milliárddal szemben - mondta Szikora János, az APEH elnöke.

A negatív tendencia folytatását jelzi az is, hogy jóval többen kértek fizetési kedvezményt az idén, és a működő, vagyis felszámolás alatt nem lévő cégek hátraléka közel ötödével emelkedett. Az adóhivatal a válság miatt türelmesebb az adózókkal, a fizetési könnyítéseknél rugalmasabb és jóval kevesebb felszámolást kezdeményez cégek ellen. Amíg remény van rá, hogy egy vállalkozás túléli a válságot, inkább támogatjuk, mert a tapasztalatok szerint a felszámolás alatt lévő cégektől várt összeg 1-3 százaléka térül csak meg - tette hozzá az APEH elnöke.

A Mol adózik a legtöbbet

A toplista a száz legnagyobb árbevételt produkáló magyarországi vállalkozás adatait tartalmazza, illetve közülük csak azokét, akik hozzájárultak az adótitoknak számító információk közléséhez. A cégek többsége így járt el, mindössze 6 százalékuk utasította vissza az adatok publikálását.

Top 10 cég 2008-ban (értékesítés nettó árbevétele alapján, milliárd forintban)

TársaságÉrtékesítés nettó árbevétele
1. Mol2232,2
2. Audi1484,5
3. n. a.*
4. n. a.*
5. Panrusgáz781,5
6. GE Hungary667,4
7. Samsung Electronics650,2
8. Philips Industries627,1
9. Magyar Suzuki609,4
10. Tesco-Global Áruházak576,5


* az érintett cégek nem hajlandóak nyilvánosságra hozni a kilétüket

A lista élén a MOL áll, őt követi az Audi, a harmadik helyezett ismeretlen, mivel nem járult hozzá az adatok közléséhez. A pénzügyi szektor külön listáján az éllovas az OTP bank, az ezüst érmes megőrizte anonimitását, a harmadik helyen a CIB végzett.

A toplistákban szereplo 100 legnagyobb cég és 50 legnagyobb pénzügyi a kiemelt adóbevételek ötödét, több mint 1500 milliárd forintot fizetett be tavaly, ebből a MOL közel 323 milliárdot.