Vágólapra másolva!
Versenyjogi vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Thomson Reuters hír- és pénzügyi adatszolgáltató ügynökség ellen, mert azt gyanítja, hogy sajátos kódrendszerével hátrányos helyzetbe hozza versenytársait.
Vágólapra másolva!

A témáról kiadott közleményben Brüsszel hangsúlyozta, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a cég visszaélt vezető piaci pozíciójával, de amennyiben a vizsgálat ezzel az eredménnyel zárul, a társaságnál uniós jogszabálysértést állapíthatnak meg.

A Thomson Reuters cég a nevében szereplő két csoport egyesülésével tavaly alakult meg. Tőzsdei hír- és adatszolgáltató tevékenységével a Bloomberg és a Dow Jones ügynökségek legnagyobb versenytársa lett.

Saját kezdeményezésére a brüsszeli bizottság azt vizsgálja, hogy a Reuters kódrendszerét - amely egyebek között a tőzsdei árak valós idejű nyomon követését teszi lehetővé - valóban nehéz-e áttenni más kódrendszerbe, mint ahogyan azt az előzetes információkból gyanítani lehet. A kódrendszert bankok és cégek is használják a piaci információk követéséhez.

Az bizottság azt gyanítja, hogy az ügyfeleknek nehéz másra változtatni a Reuters kódjait (RIC), és ez versenyhátrányt jelentene a riválisoknak. A Thomson Reuters közleményt adott ki, amelyben megerősítette az uniós vizsgálat tényét, és leszögezte, hogy mindenben együttműködik Brüsszellel. Egyúttal hangoztatta, hogy adatait olyan kóddal teszi hozzáférhetővé, amely könnyen kezelhető navigálást tesz lehetővé teljes adatbázisában.