Válsághíradó: Emelkedés New Yorkban és Budapesten, stabilizálódott a forint

Vágólapra másolva!
A tengerentúlon markáns erősödéssel zártak a piacok, a Dow Jones 2 százalék feletti nyereséggel fejezte be a kereskedést. A forint kurzusa egy kilengéstől eltekintve stabilizálódni látszik, az európai kamatdöntéseknek nem volt különösebb piaci hatásuk. Tőzsdére igyekszik Járai Zsigmond volt jegybankelnök biztosítótársasága. Válsághíradó péntek hajnalban.
Vágólapra másolva!

Pénteken az Edison Internationalv eredményei emelkednek ki a mezőnyből, valamint a British Airways számaira érdemes fokozottabban odafigyelni. A lengyel Bank Millennium is közli eredményeit.

A mai napon G20-as csúcstalálkozó (jegybankárok és pénzügyminiszterek találkozója) kezdődik. Az ausztrál jegybank kamatdöntési jegyzőkönyv mellett az októberi brit termelői árakés a szeptemberi német ipari megrendelések adatai látnak napvilágot.
A tengerentúlról az októberi kanadai munkanélküliségi ráta és a foglalkoztatottak számának változása, valamint az USA ugyancsak októberi
munkanélküliségi rátája és a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma lát napvilágot.

Magyarországon a KSH a január-szeptemberi előzetes külkereskedelmi adatokat, valamint a kereskedelmi szálláshelyek ugyanerre az időszakra vonatkozó számait teszi közzé. A Magyar Nemzeti Bank pedig a nemzetközi tartalékok végleges szeptemberi és előzetes októberi alakulását közli.

Mi történt csütörtökön?

Csütörtökön 275,50 forint környékén stabilizálódott az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, a reggeli piacnyitáskor volt csak egy kisebb kilengés. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 177,35 pontos, 0,87 százalékos emelkedéssel, 20 465,75 ponton zárt csütörtökön.

Az amerikai indexek egyértelmű erősödéssel zárták a csütörtöki kereskedést.

Többlettel zárt októberben az államháztartás pénzforgalmi szemléletű, önkormányzatok nélkül számolt mérlege. A szufficit októberben 11,5 milliárd forintot tett ki - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Sztrájkok az Opelnél, törlesztett az OTP

A németországi Opel-üzemekben csütörtökön tiltakozó megmozdulások kezdődtek a General Motors ellen, de óa magyarországi Opel-gyárban nem volt sztrájk.

Visszafizetett 700 millió eurót, azaz több mint 192 milliárd forintot az államnak az OTP Bank, ez a márciusban kapott 1,4 milliárd eurós hitel fele.

Tovább dagad a Wall Street-en a fedezeti alapok világának eddig valaha volt legnagyobb bennfentes kereskedési botránya.

A napokban két, kifejezetten hízelgő külföldi banki elemzés jelent meg Magyarországról, de ez nem látszott meg sem a tőzsdén, sem a forinton: a BUX 10 százalékot esett, az euró árfolyama 15 forintot emelkedett. A nemzetközi tőke a jelek szerint egyelőre csak szavakban szereti a magyar piacot, a döntéseit a globális hangulat alakítja, és még mindig spekulatív célpontnak tekinti az országot, nem pedig biztos befektetési terepnek.

Tőzsdére megy Járai biztosítója

Frankfurtban, Londonban és Prágában nem nyúltak a kamatokhoz a jegybankárok, Belgrádban azonban 100 bázisponttal lejjebb vitték a kamatszintet. Bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) a CIG Pannónia Életbiztosító részvényeit.

Augusztusban még 700 fős elbocsátást tervezett a finn Elcoteq, végül 246 állást szüntettek meg a pécsi üzemekben. A cég ezzel a leépítéssel a második legnagyobb magyarországi álláspusztítóvá "lépett elő", a csúcstartó továbbra is a General Electric.

Egy tucat levágott szarvasmarha-fejet tettek ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé a tejtermelők a csütörtökön reggel 10-kor kezdődött demonstráción, amelyen az eddigi legalacsonyabb, 55 forintos felvásárlói ár ellen tiltakoznak. Több helyszínen is demonstráltak az országban, hogy felhívják a figyelmet tarthatatlannak ítélt helyzetükre.

A KSH előzetes adatai alapján a magyar ipar szeptemberi teljesítménye óvatos bizakodásra ad okot, bár a kibocsátás még mindig 15 százalékkal kisebb az előző évinél, és jelenleg a 2005-ös szinten van. Az elemzők szerint a következő hónapokban is kedvező adatok várhatók.