Válsághíradó: Ismét vizsgálódik az IMF, a Fed tartotta a kamatot, a forint megkapaszkodott

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamatán, a Dow Jones nyereséggel zárt, miként a BUX is. Az Opel-gyárakban csalódottsággal fogadták, hogy a General Motors mégsem adja el európai érdekeltségeit a Magnának, itt-ott sztrájkok készülődnek. Bajnai Gordon miniszterelnök nem tartja aggasztónak, hogy az Európai Bizottság szerint túllépjük a tervezett GDP-arányos államháztartási hiányt. Válsághíradó hajnalban.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb hírek csütörtökön az európai, illetve a brit kamatdöntés, valamint magyar államháztartási adatok lesznek.

Irányadó kamatáról dönt az Európai Központi Bank és a Bank of England is, a várakozás mindkét esetben tartás, ami az ECB-nél továbbra is 1,0, a BoE esetében pedig 0,5 százalékos alapkamatot jelent.

Napvilágot látnak a brit ipari és feldolgozóipari kibocsátás szeptemberi számai. Egy hónapra vetítve növekedést, egy évre visszamenőleg pedig a csökkenés mérséklődését mutatják a várakozások. Az eurózóna kiskeredelmének szeptemberi adatait is közzéteszik, az előrejelzések hasonló irányokat jeleznek, mint a brit ipari kibocsátásnál, azaz havi alapon növekedésbe fordul a csökkenés, éves alapon pedig lassul a visszaesés.

Svájcban a fogyasztói árak emelkedése októberben a várakozások szerint zérusról 0,7 százalékra gyorul hó/hó alapon, az egy évvel korábbihoz képest pedig csökken az árak esésének üteme.

A szeptemberi ausztrál kereskedelmi deficit várhatóan számottevően emelkedik. Amerikai munkanélküliségi adatok is kijönnek, az első ízben segélyért folyamodók, valamint az általában segélyert folyamodók októberi számai.

Magyarországon a Pénzügyminisztérium honlapján közzéteszi az államháztartás októberi alakulásáról szóló gyorsjelentést.

Mi volt szerdán?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően változatlanul, 0 és 0,25 százalék között hagyta egynapos kamatának célsávját.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői megkezdték Budapesten a Magyarországnak biztosított készenléti hitelkerethez kapcsolódó szerződés végrehajtásának felülvizsgálatát.

A hét elején elszenvedett veszteségeiből valamennyit visszanyert a forint, követve a javuló befektetői hangulatot, az erősödő feltörekvő devizákat. Az eurót 276,412 forinton jegyezték szerdán délután öt óra körül a bankközin.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 611,88 pontos, 3,11 százalékos emelkedéssel, 20 288,40 ponton zárt szerdán, míg az amerikai piacok vegyesen fejezték be a kereskedést.

Bajnai nem aggódik

Nem tulajdonít nagy fontosságot Bajnai Gordon miniszterelnök annak, hogy az Európai Bizottság szerint nem lesz tartható az idei és a jövő évi magyar költségvetés. A kormányfő szerint jövőre már növekedni fog a hazai gazdaság.

A General Motors (GM) vezetésén kívül szinte senki sem örül az amerikai vállalat azon döntésének, miszerint a cég nem adja el az Opelt. A németországi szakszervezetek már sztrájkra készülnek, Szentgotthárdon azonban bizakodóbbak a munkavállalók.

A Naftogaz ukrán energiaipari cég elismerte, hogy pénzügyi gondjai vannak az októberi orosz gázszállítás ellenértékének az előteremtésével.

Csapások a hazai szesziparra

Szeptember végéig már meghaladták a 300 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) bevételei, amivel a vagyonkezelő jelentősen túlteljesítette az időarányos tervet.

Nem lehet kijelenteni, hogy a Magyarországgal szomszédos országok adórendszerei kedvezőbbek lennének a magyarnál.

Mintegy kétszáz millió eurót veszített eddig a holland királyi család a nemzetközi pénzügyi válságon.

Két tűz között van a hazai szeszipar, mivel a válság miatti keresletcsökkentés mellett a jövedékiadó- és az áfaemelés is sújtotta az iparágat.