Válsághíradó: Dubaj elbánt a forinttal és a tőzsdékkel, tovább nőtt a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A csütörtöki nap Dubajról szólt: a Perzsa-öbölben lévő állam vezető vállalatának megrendül pénzügyi helyzetéről szóló hírek miatt a nemzetközi és magyar piacokat is ellepték az eladók. A BUX 2,5 százalékkal esett, az OTP a külföldi bankpapírokkal együtt jelentős mínuszban végzett, és a forint is meredek lejtőre került, az euró 267 forintról 272 forintra drágult.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken ad számot a beruházások harmadik negyedévben bekövetkezett változásairól. A válság miatt a második negyedév során a nemzetgazdasági beruházások volumene a gazdasági válság miatti hanyatlás miatt 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Így az első félévben a beruházások terén az első félévben 6 százalékos volt a visszaesés.

Külföldön nagyon visszafogott a kínálat. Magyar idő szerint hajnalban jelenik meg Japánban a legújabb maginflációs adat. A délelőtt során pedig az eurózónából érkeznek hangulatindexek, amelyek az országcsoport gazdasági helyzetének alakulásáról adnak képet.

Dubaj elbánt a piacokkal

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513 pontos, 2,5 százalékos csökkenéssel, 20 161 ponton zárt csütörtökön és komoly mínuszban zártak az európai indexek is. Az amerikai piacok zárva tartottak a hálaadás napja miatt, ezért sok elemző nem számított nagy változásra, a dubaji hírek azonban keresztülhúzták a számításokat. Megrendülni látszik ugyanis a befektetők bizalma Dubaj, sőt a Perzsa-öböl egész térsége fizetőképességében, miután az emirátus két vállalata hat hónapos fizetési halasztást kért. Abu-Dzabi talán kihúzhatja a bajból szomszédját, de a kockázatos gazdasági modellnek aligha van jövője.

A dubaji hírek miatti pesszimista befektetői hangulat a forintnak is megártott: az euró jegyzése folymatosan emelkedett csütörtökön. Reggel még 267 forintot kértek egy euróért a bankközi devizapiacon, estig 272 forint fölé kapaszkodott a kurzus, ám itt megállt a magyar pénz értékvesztése. Este 23 óra körül 272,20 forintnál járt az euró.

A nemzetközi bankszektor megítélését egyébként az is rontotta, hogy a német központi bank (Bundesbank) közölte: még nem lábalt ki a válságból a német pénzügyi rendszer, és 2010 végéig további 90 milliárd euró leírására kényszerülhetnek a bankok. Az európai porondon nem csak a bankok és az indexek eséséről szólt a nap, az egyik legfontosabb piacon, Londonban technikai okok miatt leállt a kereskedés. A kényszerszünet három és fél óráig tartott.

Átlag eletti korrupció, magasban a munkanélküliség

Magyarországon is több kedvezőtlen hír látott napvilágot. A korrupció a leggyakoribb visszaélés fajta a magyar üzleti életben, amelynek 81 százalékos előfordulási aránya jócskán meghaladja a közép-európai és világátlagot is - olvasható a PricewaterhouseCoopers (PwC) csütörtökön publikált felmérésében.

Folytatódott a munkanélküliség emelkedése augusztus-októberben, a KSH 10,4 százalékos rátáról számolt be, ami 13 éve nem látott magasságot jelent. Az adat az egy évvel korábbit 2,7 százalékponttal haladja meg. Elemzők szerint az állástalanok aránya a következő hónapokban tovább növekedhet.

Jelentős átalakítás előtt áll a nyugdíjrendszer, ha a Fidesz nyeri a következő választásokat és megvalósulnak azok az elképzelések, amelyeket az ellenzéki párt szorgalmaz. Az új nyugdíjrendszerben mindenkinek egyéni számlája lenne a tb-nél, ami rugalmas nyugdíjkorhatárt és differenciált - esetenként akár nagyon alacsony - nyugdíjakat hozna. A nyugdíjak megadóztatását tervező új rendszer egyik deklarált célja a választások környéki politikai "elígérkezések" visszaszorítása, de ehhez elengedhetetlen, hogy ne higuljon fel a mostani elképzelés.

A már hatályba léptetett és a tervezett államháztartási kiigazítások rövid távon ugyan növekedési áldozattal járnak, de hosszabb távon fenntartható növekedési pályára állítják az országot - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter. Egy kérdésre válaszolva a tárcavezető kifejtette: a mostani kormány szándékosan nem tűzött ki céldátumot az euró esetleges magyarországi bevezetésére. A kormány határozott célja viszont olyan makrogazdasági helyzet teremtése, amelynek révén Magyarország a lehető legkorábban tudja teljesíteni az európai közös valuta bevezetésének előfeltételeit.

Fokhagyma vs. arany, élre kerültek a francia borászok

Kínában az ingatlanpiacihoz hasonló buborék látszik kialakulni a fokhagyma piacán. A termény ára sokszorosára emelkedett az utóbbi időben, részben a H1N1 miatti félelem nyomán. Akadnak olyan vidékek az országban, ahol most negyvenszer drágább, mint az év elején - írja a Times Online a China Daily nevű napilapra és helyi árupiaci elemzőkre hivatkozva.

Franciaország az idén visszaszerezte a szomszédos Olaszországtól a bortemelői piac vezető helyét. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint Franciaország az idén 45,7 millió hektoliter bort termelt, míg Olaszország 45,5 millió hektót. Az első két helyezett után Spanyolország, majd 9,4 millió hektoliterrel Németország következik Európában.

Az Audi autógyár 90 millió euróért 9,09 százalékos részesedést vásárol a Bayern München labdarúgó klubban - közölte csütörtökön az autógyár igazgatósági tagja. Peter Schwarzenbauer elmondta, a klubot üzemeltető részvénytársaság 2,5 millió részvényét vásárolják meg három lépcsőben, 2010 március és 2011 július között.