Válsághíradó: Trenddel szemben erősödött a BUX, a forint összevissza jár, kirúg a GM Európában

Vágólapra másolva!
A rossz amerikai adatok ellenére erősödni tudott a BUX - szembemenve ezzel a trenddel, a forint kalandos utat járt be, igaz, szűk sávban ugrált ide-oda. Zöld utat kapott a belga KBC bankcsoport átalakítása, a General Motors Európában megválik hozzávetőleg 10 ezer dolgozójától, a Citigroup pedig emeli vezető tisztségviselőinek fizetését. Európában a lengyel gazdaság teljesít a legjobban - igaz, senki sem tudja, hogy mitől. Válsághíradó csütörtök hajnalban.
Vágólapra másolva!

Szerény a csütörtöki közzétételi lista, Magyarországon nem jön ki semmilyen fontosabb makroadat - kevésbé fontos sem -, és külföldön sincs különösebb kínálat.

Napvilágot lát az októberi brit kiskereskedelmi forgalom, ami a várakozások szerint év/év és hó/hó alapon is bővül. ugyancsak közzéteszik az amerikai heti friss munkanélküliek számát, valamint a philadelphiai Fed novemberi feldolgozóipari bizalmi indexét. Ezek mellett napvilágot lát a török kamatdöntés és az októberi svájci kereskedelmi mérleg, ami a várakozások szerint romlott.

Mi történt szerdán?

A megszokottnál alacsonyabb forgalom mellett enyhe veszteséggel zártak az amerikai piacok szerdán, a korábbi rossz amerikai hírek ellenére csaknem 1 százalékos erősödést produkált szerdán a Budapesti Értéktőzsde.

Emelkedett szerdán az euró árfolyama, reggel 265 forint körül járt a jegyzés, kisebb ugrások után este hirtelen erősödött, nyolc órára elérte a 266,8 forintos szintet az európai deviza. Kedd este még 265 forint volt egy euró.

Az IMF és a Fidesz között kialakult konfliktus alapján úgy tűnik, az ellenzéki párton belül sem világos, hogy kormányra kerülésük esetén pontosan mit is kezdenének a gazdasággal és a költségvetéssel. A Fidesz is akar IMF-hitelt, de egyben a hiány elszállásával is számolnak, amit viszont a nemzetközi szervezet nem tolerálna. Igaz, a meccs még nincs lefújva, az IMF ugyanis több országban is megengedte a hiány növelését.

Tőzsdére mehet a K&H, de nem most. Zöld utat kapott a belga KBC bankcsoport átalakítása, amelynek a következő években része lehet a magyar K&H Bank kisebbségi részesedésének tőzsdére vitele is. A KBC egyéb befektetéseit is értékesíti, hogy visszafizethesse a belga és a flamand kormányzat 7 milliárd eurós segélycsomagját.

Még mindig nő a mobilok száma

Gazdasági szemléletváltást, az intézményrendszer reformját sürgetik gazdaságkutatók, akik szerint a magyar gazdaságban nem sebességváltásra, hanem "váltóátállításra" van szükség.

A lízingből visszavett javak értékesítésére online aukciós portált hozott létre a Magyar Lízingszövetség és az ipari árverésekkel foglalkozó Intergavel Kft., lct.hu néven - közölte a Intergavel Aukciószervező Kft. szerdán az MTI-vel. Az üzemeltetők évente többezres értékesítési darabszámot és több százmilliós forgalmat várnak.

Egy erdei gomba feldolgozásáról, csomagolásáról adott fiktív számlákkal követett el csalást egy cég - közölte az adóhivatal.

Tovább nőtt a molbilelőfizetők száma. 2009 októberében folytatódott a magyar mobilpiacon kisebb megszakításokkal január óta tartó ügyfélszám csökkenés. A három szolgáltató ügyfeleinek száma októberben 88 ezerrel 11 millió 696 ezerre apadt, ami 142 ezerrel maradt el az egy évvel korábbi és mintegy 430 ezerrel a 2008 végi szinttől.

A GM kirúg 10 ezer európai dolgozót

A General Motors tegnap bejelentette, hogy 20-25 százalékkal csökkenti európai kapacitásait, ami 9-10 ezer munkahely megszűnését jelentheti Európában. Az Opel vezetője most a kormányoknál kampányol segítségért, elképzelhető, hogy a magyar államot is megkörnyékezi.

Nem tudni pontosan, hogy miért, de Lengyelország lett a legjobban teljesítő EU-gazdaság az idén - írta a szerdai Financial Times.

Kedden a Citigroup bejelentette, hogy emeli néhány vezető állású dolgozója fizetését. A bankárkeresetek korábban nagy botrányt váltottak ki, ugyanis amíg egyes pénzóriások becsődöltek, vezetőik hatalmas fizetéseket és bónuszokat tettek zsebre.