Vágólapra másolva!
Nincs még minden rendben a pénzügyi intézmények piacán, erre enged következtetni a a Fannie Mae harmadik negyedéves vállalati jelentése. Az ingalanfedezetű hitelek piacán legnagyobb cég közel 19 milliárd dolláros hiányt produkált, ami arra enged következtetni újabb állami segítségre szorul.
Vágólapra másolva!

A Fannie Mae, melyet az amerikai kormány mentett ki a csőd közeli állapotból, azt közölte, hogy 22 milliárd dolláros mínuszt produkáltak a hitelezési ügyletek. Ennek magyarázata, hogy az USA- és így a világ gazdasági válsága az amerikai ingatlanpiacról származott, ahol túl kockázatos jelzálogokat és erre épített származtatott értékpapírokat értékesítettek, s mivel az ingatlanpiacon elfogyott a fizetőképes kereslet, a kidurrant lufi magával rántotta a piacon érdekelt pénzintézeteket.

A cég legnagyobb nehézsége most, hogy lassan vissza kéne fizetnie az állami segélyeket, amik végső soron adófizetői pénzt jelentenek. Eközben viszont még nem sikerült szanálni a Fannie Mae-t, tehát nemhogy a visszafizetés nem célszerű, de újabb dotációra szorulhatnak. A Reuters szerint 15 milliárd dollárnyi részvény-megállapodás oldhatja meg a pénzügyi gondokat, amivel 60,9 milliárd dollárra nőne az állami segély mértéke a cégben.