Vágólapra másolva!
Emelte irányadó kamatát kedden az ausztrál jegybak (RBA). A világgazdasági válság elmélyülése óta Ausztrália az első a legfejlettebb államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20 csoportból, amely kamatemelésbe fogott.
Vágólapra másolva!

Az RBA 25 bázisponttal 3,50 százalékra emelte az irányadó kamatrátát. Alig egy hónapon belül már másodszor döntött az emelés mellett a földrésznyi állam központi bankja. Október elején ugyancsak 25 bázisponttal emelt az RBA.

Az ausztrál jegybank 2008 márciusa óta fokozatosan, összesen 425 bázisponttal 3,00 százalékra, 49 évi mélypontra szállította le az alapkamatot, a hitelválság elmélyülésével párhuzamosan.

Az utóbbi két döntés révén az alapkamat 14 havi csúcsra emelkedett az országban, amelyet alig ért el a válság vihara: a hazai össztermék (GDP) a világgazdasági recesszió dacára éves szinten 1 százalékkal bővült az idei első félévben, szeptemberben pedig bővült a foglalkoztatás és a munkanélküliség 5,7 százalékra csökkent.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2 százalékos ausztráliai GDP-bővülést valószínűsít jövőre, míg az Egyesült Államok gazdasága 1,5 százalékkal bővülhet az IMF szerint 2010-ben, Németországban pedig 0,3 százalékkal nőhet a GDP.

A világméretű válság előtt Ausztráliában 17 évig megszakítás nélkül bővült a gazdaság, és az államháztartásban jelentős többlet halmozódott fel, amellyel enyhíteni lehetett a krízis hatásait, a bankrendszer pedig stabil maradt, főként azért, mert az ausztrál bankok nemigen vásároltak be a mérgezőnek bizonyult amerikai értékpapírokból - mondják elemzők, akik szerint ugyanakkor az ausztrál gazdaságfejlődésnek is vannak árnyoldalai.

Az egyik legfontosabb az ipari termékek alacsony részaránya az exportban. A kivitel több mint háromnegyede mezőgazdasági termék és nyersanyag, például alumínium, arany és szén. A legfontosabb felvevőpiacok Japán, Kína, Dél-Korea és India, amelyek nyersanyagéhsége, és az ausztrál ásványkincsek nélkül "egészen másként állna a helyzet" - mondta Thomas Hermann, a Credit Suisse elemzője.