Az OTP részesedést vett a Neo FM tulajdonosában

Vágólapra másolva!
Csaknem 15 százalékos részesedést vásárolt az OTP Bank a csütörtökön 0 órakor startoló, Neo FM nevű új kereskedelmi rádiót birtokló Econetben. A tranzakció még júliusban, hónapokkal az ORTT októberi, a frekvenciapályázatok győzteseiről meghozott döntése előtt zajlott le. Az OTP csak befektetési szolgáltatást nyújtott, a megbízó az Econet igazgatósági tagjának cége.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank Nyrt.14,65 százalékos befolyást szerzett az Econet.hu Nyrt.-ben - írta a pénzintézet szerdai közleményében. Az OTP a cég 7,25 millió részvényét vásárolta meg, még július 20-án.

Az Econet az éjfélkor induló Neo FM országos kereskedelmi rádió tulajdonosa. A Neo FM nemrég nyerte el az ORTT sokat vitatott pályázatán a műsorszolgáltatási jogot a nagyobbik vételkörzetű, potenciálisan a lakosság 81 százalékát elérő országos kereskedelmi rádiós frekvenciára.

Az Econetnek a BÉT honlapján megjelent közleményében az áll, hogy az OTP részvényvásárlására "nem befektetési céllal, hanem befektetési szolgáltatási tevékenység keretében, ügyfél részére nyújtott szolgáltatás céljából került sor".

Az Econet.hu július 20-i közleménye szerint az Econet.hu Nyrt. igazgatósági tagja, Balázs Csaba részvényportfóliójának technikai átcsoportosítását szolgálta az ügylet, amelynek lezárultával az ő 98 százalékos irányítása alatt álló Canongate Investments Kft. befolyása az Econet.hu-ban 22,18 százalék lesz - a 20 százalék föötti részesdés után azonban szavazati jogot nem gyakorolhat.

Az Opten cégadatbázisa szerint július 7-én bejegyzett Canongate Investments Kft. július 20-án már vásárolt 6 millió 489 ezer 882 darab Econet-részvényt a szintén Balázs Csaba 98 százalékos irányítása alatt álló Stirling Investments Kft-től, részvényenként 55 forintos áron. Az Econet akkori közleménye szerint a tranzakció "technikai jellegű" volt. A Canongate Investments még aznap, tőzsdei ügyletben, eladott belőlük 2 millió 760 ezer darabot, ugyancsak 55 forintos áron.

A júliusban 60 forint alatt mozgó Econet-papír árfolyama az ORTT-döntés után gyorsan emelkedni kezdett. A szerdai kereskedést 139 forinton zárta, a nap folyamán járt 150 fölött is.