Éves csúcson a New York-i tőzsde

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel zártak, és 13 hónapja nem látott szintre jutottak kedden a Wall Street vezető tőzsdeindexei. Egyesek már a Lehman Brothers-csőd előtti állapotokat emlegetik.
Vágólapra másolva!

A New York-i börze fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 30,46 ponttal, vagyis 0,29 százalékkal nőtt, és 10 437,42 ponton zárt kedden. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 5,93 ponttal, azaz 0,27 százalékkal emelkedett, 2203,78 ponton fejezte be a napot. Az S&P 500-as mutató 1,02 ponttal, vagyis 0,09 százalékkal nőtt, 1110,32 ponton zárt.

Az indexek sorozatban harmadik napja erősödtek. Az S&P 500 és a Dow Jones tavaly október 2. óta nem állt ilyen magasan. Előbbi még így is 13 százalékkal elmarad attól a szinttől, ahol a Lehman Brothers tavaly őszi összeomlása idején volt. A Bloombergnek nyilatkozó egyik tőzsdei elemző erre hivatkozva mondta most azt: úgy érezni, még van lendület a piacban.

A keddi nyereség egyik oka a fémárak megugrása volt, az ugyanis jelentősen drágította a nyersanyagtermelő cégek papírjait. Egy százalékhoz közeli mértékű pluszt könyvelhetett el a Wal-Mart és az Exxon Mobil is, miután nyilvánosságra került, hogy Warren Buffett befektetési guru mindkettőből alaposan bevásárolt. A jó hangulatot még az sem tudta elrontani, hogy az amerikai ipari termelés a legfrissebb adatok szerint a vártnál kevésbé növekedett.