További leírásokra kényszerülhetnek a német bankok

Vágólapra másolva!
A német központi bank (Bundesbank) szerint még nem lábalt ki a válságból a német pénzügyi rendszer, és 2010 végéig további 90 milliárd euró leírására kényszerülhetnek a bankok.
Vágólapra másolva!

A Bundesbank becslése szerint a konjunktúra további alakulásától függően 10-15 milliárd euróval csökkenhet az eszközállomány értéke. A hitelállomány romlása miatt 50-75 milliárd euró veszteség keletkezhet, ami közel a duplája a válság elmélyülése óta mostanáig leírt bő 40 milliárdnak.

A német bankrendszert így 90 milliárd eurós nagyságrendű veszteség érheti a jövő év végéig. A válság legnehezebb szakasza ugyanakkor már véget ért, és a várható újabb nehézségekkel a bankok állami segítség nélkül is képesek lesznek megküzdeni - áll a Bundesbank új stabilitási jelentésében.

A német központi bank jelentésében hangsúlyozza: a jelenlegi, igen kedvező feltételek közepette a bankoknak a tőketartalék és a likviditás növelésére kellene törekedniük, hogy ne érje őket készületlenül egy újabb válság, és szükséges volna hozzálátni a pénzügyi szabályozó rendszer régóta húzódó reformjához.

A még feltáratlan veszteségek aránya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint is jelentős. Dominique Strauss-Kahn, a nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója egy szerdán megjelent lapinterjúban úgy vélte, Európa egészét tekintve ez az arány elérheti az 50 százalékot, a bankok azonban nem számíthatnak még egyszer közpénzből finanszírozott mentőakciókra, ha kitör egy újabb bankválság.