Teljes költségmutatót vezetnek be biztosítók

Vágólapra másolva!
A befektetéshez kötött - unit linked - életbiztosításoknál teljes költségmutató (TKM) alkalmazásában állapodott meg 16 biztosító. Januártól a MABISZ honlapján és a biztosítók információs anyagaiban is szerepel a mutató - hangzott el a bemutató sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A TKM az elméleti, költségmentes hozam százalékában meghatározott mutató. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nevében Farkas Ádám elnök elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi jogosultságuk keretében - a törvényben meghatározott magatartási kódex be nem tartása esetén - felléphetnek a tisztességtelen piaci magatartás miatt.

A szakma megítélése szerint az önként vállalt költségmutató közzététele költségversenyt indít el a piacon - reagált az új nyilvánosságra Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnöke.

"A TKM bevezetése az életbiztosítók transzparenciát célzó önszabályozásának első fontos lépése, éppen ezért az Aviva Életbiztosító nagy örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ügyfelek az új mutató segítségével tájékozódhatnak arról, hogy milyen feltételekkel jön létre a biztosítási szerződésük. Nem csak annak részleteivel lehetnek tisztában, hogy milyen szolgáltatást vásárolnak, hanem arról is pontos képet kapnak, hogy a szolgáltatáshoz milyen költségek kapcsolódnak." - hangsúlyozza Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója.

"A válság kapcsán jelentős bizalomvesztést volt kénytelen elszenvedni a pénzügyi szektor, így a biztosítók is. Ez részben arra volt visszavezethető, hogy az ügyfeleknek nyújtott tájékoztatás nem volt elégséges, az adott szolgáltatás költségei nem jelentek meg egyértelműen és az ügyfelek elvárásai sem pontosan körvonalazódtak egy-egy szerződéssel kapcsolatosan." - tette hozzá Bartók János.