Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Románia 2015-ben váltaná fel a lejt az euróval, de egyelőre még az is kérdéses, hogy Bukarest megkapja-e a következő, másfél milliárd eurós IMF-hitelrészletet.
Vágólapra másolva!

Románia euróbevezetéssel kapcsolatos menetrendje nem változott a globális gazdasági válság és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott készenléti hitel ellenére - jelentette ki a román központi bank alelnöke hétfőn Bécsben.

"Románia 2012-ben lép be az ERM-II. árfolyamrendszerbe, ahol - az előírásnak megfelelően - két évet tölt, majd 2015 januárjában bevezethető lesz az euró" - mondta Christian Popa, az osztrák központi bank által szervezett fórumon.

Románia idei államháztartási hiánya meghaladhatja a tervezettet, azaz nagyobb lehet a GDP-arányosan várt 7,3 százaléknál. Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter a túllépés mértékére vonatkozóan mindössze annyit mondott, hogy az "nem sokkal haladja majd meg" a 7,3 százalékot.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) augusztus elején hagyta jóvá, hogy Románia idei államháztartási hiánya a GDP 7,3 százalékára emelkedjen a kezdetben várt 4,6 százalékról. Az euróövezeti tagság egyik feltétele a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány.

Románia márciusban kötött csaknem 20 milliárd euró értékű, két évre szóló, többoldalú hitel megállapodást az IMF szervezésében. Románia eddig közel 7 milliárd euró IMF-hitelhez jutott, és decemberben dől el, megkapja-e a harmadik, 1,5 milliárd eurós részletet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről