Tovább dagad a Wall Street-i tőzsdebrotrány

Vágólapra másolva!
Tovább dagad a Wall Street-en a fedezeti alapok világának eddig valaha volt legnagyobb bennfentes kereskedési brotránya.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) bejelentette, hogy 14 személy ellen indított eljárást azzal a bennfentes kereskedési botránnyal kapcsolatban, amelynek főszereplője Raj Rajaratnam milliárdos befektető. A Financial Times (FT) információi szerint a vádlottak között vannak topmenedzserek, ügyvédek és Wall Street-i kereskedők is.

A múlt hónapban a Galleon hedge fundot alapító és vezető Rajaratnam és öt társa került a hatóságok célkeresztjébe, a vád pedig bennfentes kereskedelem volt. A kárérték 20 millió dollár lehetett, a vád szerint az érintett ügyvédek, vállalatvezetők és kereskedők illegálisan használták fel több felvásárlási ügyletnél is a tudomásukra jutott információkat.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a tizennégy vádlott a már megnevezett haton felül értendő-e vagy pedig azokkal együtt. Az FT annyit közölt, hogy csütörtök reggel nyolc embert biztosan letartóztatott az FBI az üggyel kapcsolatban.

Az ügyészség szerint ez az eddigi legnagyobb bennfentes kereskedési botrány a fedezeti alapokkal világában. A letartóztatottak között vannak olyan világcégek egykori vezető tisztségviselői, mint az Intel, a McKinsey és az IBM, az információs áldozatok között pedig ott van többek között a Google és a Hilton is. Rajaratnam és társai tagadják a vádakat.