Raiffeisen: Jövőre drágul a hitelezés

Vágólapra másolva!
Jövőre várhatóan drágul a hitelezés Közép és Kelet-Európában - vélekedett a Raiffeisen International bankcsoport vezérigazgatója kedden egy bécsi konferencián.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzintézetek intézkedéseinek és a hitelek iránti kereslet csökkenésének eredményeként jelenleg likviditási felesleg tapasztalható a pénzügyi piacokon - mondta Herbert Stepic az Osztrák Nemzeti Bank szervezte szakmai találkozó második, egyben befejező napján. Az Európai Központi Bank azonban várhatóan jövőre leépíti likviditásösztönző intézkedéseit, és emiatt ugyanannyi hitel nyújtásához több tőkére lesz szükségük a bankoknak - mondta.

A térségben zajló átalakulási folyamat megszakadt ugyan, de nem állt le - vélekedett Stepic -, "legkevesebb két generáción át" növekedésre lehet számítani.

A konferencián részt vevő Surányi György, az Intesa Sanpaolo Csoport regionális igazgatója, a CIB Bank elnöke is, aki előadásában a válságkezeléssel kapcsolatban többek között arra hívta fel a figyelmet: a kormányok, a pénzpiaci hatóságok és a bankok külön-külön hasznos, ugyanabba az irányba mutató intézkedései együttesen kedvezőtlen makrogazdasági hatásokat is kiválthatnak. Ha a térségben a kormányok költségvetési egyensúlyt növelő intézkedései a devizahitelezés visszaszorítására irányuló törekvésekkel és a saját tőke minimális mértékére vonatkozó előírások szigorításával esnek egybe, az makrogazdasági szinten káros lehet - fejtette ki.