Árkörkép: bulira Tesco, vacsorára Auchan

Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedtek az [origo]-kosár árai legutóbbi felmérésünkhöz képest. Az Auchan drágult a legnagyobb mértékben, de még így is a Cora maradt a legdrágább, a legolcsóbb Tesco-kosár ára több mint 1200 forinttal került kevesebbe a Coráénál. Az [origo] háziasszonyai az Auchannal, az egyetemista fiatalok pedig a Tescóval jártak volna jól november elején.
Vágólapra másolva!

Az Auchan árai jelentősen, 7,43 százalékkal voltak magasabbak november első napjaiban, mint szeptember végén, de a nagy különbség ellenére sem sikerült az "csak" 2,53 százalékkal dráguló Corának elveszítenie a legdrágább pozíciót. Most legkevésbé a Tesco drágult, az árak itt 1,47 százalékkal múlták felül a szeptemberieket.

Szeptemberben két áruház saját magához mért drágulása is kisebb volt a mostaninál. Akkor az Auchan kosara 0,43, a Coráé pedig 0,70 százalékkal drágult. A havi különbségben az akkori mérésnél a Tesco "vitte a pálmát", a maga 3,22 százalékos áremelkedésével.

A Tesco a mostani árfelmérésben verhetetlen volt a pékáruk és a virágméz árában. Míg a legolcsóbb kilós kenyér a versenytársaknál 149 forint, a Tesco 88-ért ad egyet. A virágmézek között pedig 400 forintos különbség is van.

A Cora ebben az etapban a testápolóval és a mosóporral vitte a prímet, de a Tescóval ellentétben azzal, hogy drágábban adta a termékeket a másik két áruháznál. A mosópor például 500 forinttal kerül többe a Corában, mint az Auchanban. A teljes táblázatot itt és a képre kattintva tekintheti meg.

Forrás: [origo]

Az [origo] kosár elemeiből összeállítottunk még két "alcsomagot" is. A háziasszonyok "válságkosarát" egy elképzelt gyorsbevásárlás alapján építettük fel, ha váratlanul vacsoravendégek érkeznének. Az alábbi táblázatban is látható hét árucikket tartalmazó csomagot legolcsóbban a teljes kosárnál második helyezést elérő Auchanban szerezhetnénk be.

A legnagyobb árkülönbség ebben az esetben a vörösboroknál van, a Corában ugyanis 295 forinttal többet kóstál palackja, mint az Auchanban. Érdekesség még, hogy a teljes kosár árában legolcsóbb Tescóban 50 forinttal többet kérnek el egy kiló hagymáért, mint az Auchanban.

ForrA!s: [origo]

A második alkosár tartalma kisebb fiatalokból álló csoport hétvégi kiruccanásához készült. Ebbe a csomagban jelentősebb alkoholmennyiség és az olcsóbb, könnyen elkészíthető élelmiszer került. Az alapellátáshoz "szükséges" termékkosár a Tescóban a legolcsóbb, köszönhetően annak, hogy a vörösborért és az Unicumért ebben az egységben kell a legkevesebbet fizetni.

A Tesco és az ebben az esetben is legdrágább Cora között jelentős, 1662 forintos különbség van. A csomag egyik alapját képező virsliféle egyenára annak köszönhető, hogy egyes szállítók megszabják az áruházaknak az eladási árat - magyarázta bevásárlókörútunkon az egyik eladó.

ForrA!s: [origo]

A két alkosár természetesen nem mérvadó, egyértelműen nem lehet egységesíteni a vacsorához való alapanyagokat, ahogyan egy hétvégi szórakozás kellékeit sem mindenki az általunk összeállított termékkörből választja ki. Ahogyan eddig, most sem vettük figyelembe a három áruház sajátmárkás termékeit és minden termékből a legolcsóbbat választottuk, ahol nem volt konkrétan megadva a márka. A néhány napos csúszás pedig annak köszönhető, hogy a válság az Üzleti Negyedbe is begyűrűzött, ezért a szokásos hónap végi körút helyett a fizetés utáni első napot választottuk a felmérésre.