Obama: Továbbszűkül a munkaerőpiac

Vágólapra másolva!
Barack Obama hétfőn figyelmeztetett, hogy újabb munkahelyek fognak megszűnni az elkövetkező hetekben-hónapokban, ugyanakkor hangsúlyozta, januári beiktatása óta jelentősen javult a gazdaság állapota az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök gazdasági tanácsadóival való megbeszélése előtt a Fehér Házban arról beszélt: lehangolónak tartja, milyen gyors ütemben folytatódik a munkahelyek megszűnése és hozzáfűzte: nem várható javulás hamar.

Az elnök értékelése szerint az amerikai gazdaság már nincs a szakadék szélén, a mély válság után rálépett a stabilizálódás útjára, de még hosszú utat kell megtenni, és új modelleket kell találni a jövőbeni növekedéshez.

Értékelése szerint a múltbeli amerikai növekedést részben "az adósság húzta", ez viszont többé nem lehetséges. Amikor rekord nagyságú az államháztartás hiánya, mert a kormány óriási összegeket költ a gazdaság élénkítésére, létfontosságú, hogy új, innovatív eszközöket találjanak a növekedés finanszírozására.

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben 3,5 százalékos éves szintű GDP-növekedést produkált a megelőző egy évi csökkenés után. A demokrata párti Obama-kormány ellenzéki bírálói szerint a növekedést azonban nem a magánszektor bővülése, hanem a mértéktelen állami költekezés okozta. A republikánus kritikusok szerint Obama soha nem látott nagyságú költekezési programjaival, az adófizetők pénzéből végrehajtott állami beavatkozással, a pénzügyi szféra és az ipar vezetői vállalatainak részleges tulajdonlásával tönkreteszi a szabad piacot.