Válsághíradó: drágább euró, süllyedő BUX és OTP, kivételek New Yorkban

Vágólapra másolva!
Csütörtökön lejjebb csúszott a BUX, veszített értékéből a forint, és az amerikai indexek is a negatív tartományban zártak.. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb felmérése szerint a jövőben nem szigorítanak a bankok; az Egis közölte, jövőre bővülést vár a belföldi piacon; egy belga újság szerint tőzsdére mehet a magyarországi K&H Bank; az OTP pedig 150 millió eurós hitelt vesz fel. Pénteken a GDP-adatok lesznek fókuszban, Magyarország mellett számos más ország statzisztikai hivatala közzéteszi a harmadik negyedéves növekedési adatot
Vágólapra másolva!

A Központi Statiszikai Hivatal pénteken hozza nyilvánosságra a legfrissebb GDP-adatot, amelyből kiderül, hogy a harmadik negyedévben hogyan muzsikált a magyar gazdaság. A eddig megjelent adatok kiábrándító teljesítményről árulkodnak, a második negyedévben például bő 7 százalékkal esett vissza a magyar GDP.

Külföldön számos GDP-adat lát napvilágot, a német, a cseh és az eurózóna gazdaságának hamradik negyedéves teljesítményéről tudhatunk meg többet, Lengyelországban pedig az októberi inflációs adat jelenik meg. Az Egyesült Államokban a külkereskedelmi mérleg alakulásáról szóló legfrissebb jelentés mellett és a michigani egyetem fogyasztói hangulatindexe színesíti a pénteki makroadat-kínálatot.

Középontban a bankok

Csütörtök során a bankszektor szolgáltatott érdekes híreket, a De Tijd belga gazdasági napilap szerint a K&H Bank tulajdonosa, a belga KBC-csoport tőzsdére vinné csehországi és magyarországi leányvállalatait, a cél, hogy a cég megkapja az európai uniós támogatást a korábban kapott, 7 milliárd eurós belga és a flamand állami segítséghez.

Az OTP pedig azt közölte, 150 millió euró (körülbelül 40,5 milliárd forint) összegű bankközi hitel felvételéről folytat tárgyalásokat. Az általános finanszírozási célokat szolgáló hitel futamideje 12 hónap, a hitel megszervezésére főszervezőként a BNP Paribas, a Calyon, a Commerzbank Aktiengesellschaft, az Intesa Sanpaolo S.p.A. (egyben az ügylet koordinátora), a Standard Chartered Bank és az UniCredit Bank Austria AG kapott megbízást.

A Magyar Nemzeti Bank pedig a legfrissebb hitelezési felmérést publikálta. A jelentésből kiderül, hogy a következő hat hónap során a bankok nem fogják szigorítani a hite időszakban nem szigorítják tovább hitelezési feltételeiket a bankok.

Piros tartomány

A magyar piacon a negatív irányba változtak az árfolyamok. A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója csekély, 0,3 százalékos veszteséggel fejezte be a csütörtöki kereskedést. A Mol 0,6, az OTP 0,4, a Richter 0,7 százalékkal gyengült, míg a Magyar Telekom árfolyama stagnált.

A forint árfolyama is lejjebb került, az euró jegyzése délután visszatért a 270 forintos szint fölé, az egész kereskedési nap folyamán a 269,35-ös és a 271,80-as euróárfolyam között mozgott, a kurzus csak rövid ideig tudott a 270-es szint alatt maradni.

Az amerikai piacon szintén pesszimista hangulat uralkodott. A vezető New York-i indexek közül a Dow Jones Industrial Average 0,9, a Nasdaq 0,8, az S&P 500 pedig 1 százalékkal csökkent. Bár részvények döntő többsége gyengült, akadtak kivételek, a Wal-Mart áruházlánc 0,5, az AMD chipgyártó pedig óriási, 20 százalék feletti drágulást ért el.

Nincs megállapodás a minimálbérről

Csütörtökön publikálta negyedéves beszámolóját az Egis, a gyorsjelentés miatt összehívott tájékoztatón kiderült: a vállalat növekedést vár az október elsején kezdődő üzleti évében, a belföldi forgalomban öt százalék, a kelet-európai országokban euróban 8 százalék bővüléssel számol, és csak a nyugat-európai eladások csökkennek euróban számolva.

A később jelentkező veszteségek elhallgatásával vádolta meg a kormányt a Fidesz elnöke, aki szerint a 2010-re tervezettnél mintegy 900 milliárddal nagyobb a reális költségvetési hiány. Az eltérés nagy része azonban nem bizonyos kiadások eltitkolásából adódik, hanem politikai döntések, illetve a gazdasági válság lefolyásának függvénye. Ha az új kormány tiszta lappal szeretné kezdeni a ciklust, az biztosan százmilliárdokkal rontaná az egyenleget.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtöki plenáris ülésén folytatott bértárgyaláson nem közeledtek az álláspontok, a munkaadói oldal továbbra is 73 000 forintos havi minimálbért ajánlott 2010-re, míg a munkavállalói oldal szerint ennél nagyobb emelésre van szükség.

Vizsgálat a Reuters ellen

A külföldi válalati hírek közül kiemelkedett, hogy kétségessé vált, kaphat-e a német kormánytól állami segítséget a General Motors: a gazdasági miniszter szerint alapvetően a GM-nek kell forrást találnia az Opel átszervezésére. A bejelentés válasz arra, hogy a GM az Opel megtartása mellett döntött. Az Európai Bizottság versenyjogi vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Thomson Reuters hír- és pénzügyi adatszolgáltató ügynökség ellen, mert azt gyanítja, hogy sajátos kódrendszerével hátrányos helyzetbe hozza versenytársait.

Lassult az orosz GDP csökkenése, az idei harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 8,9 százalékkal zsugorodott a második negyedévi 10,9 százalékos esést követően - az orosz statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett adata szerint. Amerikában is kedvező adat jött ki csütörtökön, az újonnan munkanélküli segélyhez folyamodók aránya Amerikában a november 7-én végződött héten 12 ezer fővel 502 ezer főre esett vissza, az amerikai munkaügyi minisztérium közlése szerint. Ezzel már a második egymást követő héten mérséklődött az új kérvények száma, és utoljára januárban látott alacsony szintre került, az igénylők száma azonban már sorozatban az 52. héten mozog az 500 ezres határ fölött.