Válsághíradó: Kilőtt a forint és a tőzsde, New York éves csúcson zárt

Vágólapra másolva!
Zúzott a forint és a BUX hétfőn. Nagyobb összeg adható lakástámogatásnak, többen kaphatnak áthidaló kölcsönt, maximalizálták a közalkalmazottak bérét. Ötmilliós PSZÁF-bírságot kapott az Union Biztosító. Megfeleződött a Gazprom nyeresége, eladósodás fenyegeti Európát. Nem bír a válsággal Ronaldo. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden inkább a külföldi közzétételek érdemelnek figyelmet, magyarországon az Országgyűlés munkáját érdemes figyelemmel kísérni.

Napvilágot lát az októberi német infláció, amely havi és évi összevetésben is változatlan a várakozások szerint. Kijön a NAB ausztrál üzleti bizalmi index, a japán gazdasági kilátásokról szóló októberi jelentés.

A francia és olasz ipari és feldolgozóipari termelés szeptemberi, német nagykereskedelmi árak októberi alakulását is közzéteszik, valamint a
dán infláció és a norvég inflációt.

Nyilvánosságra kerül a szeptemebri brit külkereskedelmi mérleg szeptember és a német ZEW gazdasági hangulat indexe novemberre.

Folyik a 2010-es költségvetésről szóló újra megnyitott részletes vita, valamint a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslat és az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája.

Mi történt hétfőn?

Erősödött a forint hétfőn, az eurót délután ötkor 271,35 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 274,75 forinttal. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 704,66 pontos, 3,51 százalékos emelkedéssel, 20 780,98 ponton zárt hétfőn. A vezető részvények mindegyike drágult, a nap nyertese a Mol volt, 6,75 százalékos emelkedéssel.

A jövőben nemcsak a munkáltatói felmondás következtében, hanem a közös megegyezéssel munkanélkülivé váltak számára is elérhető lesz az állami garanciavállalással nyújtott áthidaló kölcsön. A munkaadók 1 millió helyett 5 millió forintot adhatnak lakástámogatásként az alkalmazottaiknak és kibővül az üdülési csekk felhasználási köre - egyebek mellett ezt is tartalmazza a hétfőn elfogadott, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosítás. A képviselők 194 igen, és 160 nem szavazattal fogadták el a jogszabályt.

Az Országgyűlés 181 igen, 19 nem szavazattal, és 151 tartózkodással elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint a köztulajdonban álló gazdasági társaságok munkavállalóinak személyi alapbére, valamint vezető tisztségviselőinek havi díjazása legfeljebb kétmillió forint lehet 2010. január 1-től.

Egyre nagyobb az EU adóssága

A hazai össztermék (GDP) 100 százalékára emelkedhet - vagyis elérheti egy teljes év bruttó gazdasági kibocsátási értékét - 2014-ig az Európai Unió átlagos államadósság-rátája, hacsak a tagországok kormányai nem tesznek határozott lépéseket az államháztartási hiány lefaragására - írta a hétfői Financial Times egy belső uniós bizottsági elemzésből idézve.

Idei csúcson zártak a hétfői kereskedésben az amerikai piacok. Vevőt keres a Morgan Stanley a kínai China International Capital Corp (CICC) vállalatban birtokolt 34 százalékos részesedésének eladásához. Az ázsiai ország legnagyobb befektetési bankja 1,2 milliárd dollárért kelhet el. John S. Reed egykori Citi-vezér és tőzsdeelnök bocsánatot kért, amiért segítkezett a 45 milliárd dolláros állami tőkeinjekcióra kényszerült Citigroup létrehozásában.

Az Union Biztosítót a 2010. évre meghirdetett önrészes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) miatt 5 millió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - a határozat hétfő délután került fel a felügyelet honlapjára.

Németországban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme szeptemberben, s ez újabb tápot adott azoknak a reményeknek, hogy Európa legnagyobb gazdasága kezd kilábalni az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságából.

C. Ronaldót is megviseli a válság

A világ legnagyobb földgázipari társasága, a Gazprom 50 százalékos profitcsökkenést jelentett hétfőn az idei első félévről.

A világ legdrágább futbalistája, a portugál Cristiano Ronaldo egyelőre messze nem annyira sikeres a mezeladások terén, mint a Real Madrid egykori nagy sztárja, David Beckham. Az ok a gazdasági válság és a kiemelkedően magas spanyol munkanélküliség.