Kapszkodik fel a forint

Vágólapra másolva!
A hét elején elszenvedett veszteségeiből valamennyit visszanyert a forint, követve a javuló befektetői hangulatot, az erősödő feltörekvő devizákat. Az eurót 276,412 forinton jegyezték szerdán délután öt óra körül a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 277,84 forintos jegyzés után. A jegyzés nap közben 275,00-278,97 között mozgott.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna szerdán közzétett szeptemberi termelői árindexe megfelelt a piaci várakozásoknak, ezért nem rontott a befektetői hangulaton annak ellenére sem, hogy immár a kilencedik egymást követő hónapban mutat negatív értéket. Bizakodásra adott okot viszont az eurózóna októberi szolgáltatási hangulat indexe, ami második hónapja mutat pozitív értéket, mégpedig 2007 decembere óta a legmagasabbat.

A piacokon oldódtak a gazdasági fellendülés ütemével szemben felmerült aggodalmak, az európai tőzsdeindexek egy százalék feletti nyereségeket halmoztak fel a nap folyamán. A befektetői hangulat javult a kockázatosabb eszközökkel szemben is. Szerdán a feltörekvő piaci tőzsdeindexek emelkedtek az előzőleg beállított négyheti mélypontjaikról. A feltörekvő devizák is erősödtek, de a tőzsdei indexektől elmaradó mértékben.

A piaci hangulatot tovább javították az amerikai foglalkoztatási adatok, az autóeladások javulása, a Fed-től várt nyilatkozat az alacsony kamatok tartásáról még abban az esetben is, ha a gazdaság már a fellendülés jeleit kezdi mutatni. Az amerikai tőzsdeindexek emelkedéssel nyitottak, a javuló befektetői hangulat oldott a dollár "mentsvár" szerepén és előtérbe helyezte a kockázatosabb eszközöket. Az euró ennek megfelelően erősödött a dollárral szemben, a feltörekvő devizák árfolyama pedig ezzel párhuzamosan szintén erősödött valamelyest.

Az euró árfolyama az amerikai tőzsdei nyitás óta 1,4800 dollár körüli szinten ingadozik. A nap folyamán 1,4702 és 1,4838 között mozgott az árfolyam. A dollárt szerdán délután négy órakor 185,73 forinton jegyezték 1,4828 dolláros euró árfolyam mellett, szemben a kedd délutáni 189,55 forinttal és 1,4658 euró/dollárral. A dollár/forint 185,31-189,07 között változott a nap folyamán.