Vágólapra másolva!
Több amerikai szövetségi állam ügyészsége azt fontolgatja, hogy pereket indít olyan nagy hitelbankok ellen, amelyek, úgymond, becsapták a fogyasztókat. Erre egy júniusi legfelsőbb bírósági döntés ad lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Egyes amerikai államok vezetése szerint felelősségre kell vonni a pénzintézeteket, amiért képtelenek voltak vagy éppenséggel nem is akarták megakadályozni, hogy a jelzáloghitel-válság miatt ingatlantulajdonosok nagy tömegeit tegyék ki otthonukból - írta a keddi The New York Times.

A bankok ellen az a vád, hogy káros hitelezési gyakorlatot reklámozva rossz hitelek millióit hozták létre, később pedig, a válság bekövetkezte után, lassú tempóban módosítják a hitelszerződéseket a vásárlók védelmében.

Ilyen perek indításáról korábban nem lehetett szó, ugyanis az országos bankok felett a szövetségi ellenőrök gyakoroltak kizárólagos felügyeleti jogot. A legfelsőbb bíróság júniusi döntése értelmében azonban most már a szövetségi államok is saját felügyeletet láthatnak el.

Terry Goddard, Arizona igazságügy-minisztere azt mondta: igyekeztek meggyőzni a bankokat a kilakoltatások lelassításáról és a jelzáloghitel-szerződések módosításának felgyorsításáról, de csak tengernyi kifogást kaptak, a meggyőzés módszere helyett így egyre közelebb kerülnek a jogi lépésekhez.

A The New York Times rámutatott, hogy a pénzügyi szférára vonatkozó szabályok államról államra változnak ugyan, de a fogyasztók megtévesztése mindenhol tiltott. Az államok ügyészei szerint a pénzintézetek megtévesztették a fogyasztókat azzal, hogy olyan különlegesen vonzó hiteleket kínáltak, amelyekről bebizonyosodott, hogy a hitelfelvevők nem tudják őket teljesíteni.

A bankok a hitelpiaci fellendülés idején rövid távú bevételekre tettek szert a hitelek kihelyezésével, amelyeknek a többségét aztán gyorsan tovább értékesítették a tavaly hatalmas szövetségi segélyben részesített Fannie Mae és Freddie Mac kormányzati jelzálogügynökségeknek.

A jelzálogbankok szövetsége (Mortgage Bankers Association) hivatalosan nem kommentálta a perek indításának lehetőségét. A szövetség egyik szóvivője, John Mechem annyit jegyzett meg, hogy a perek költségét végső soron a hitelfelvevők fogják megfizetni.