Pirosban kötött ki New York, de voltak kivételek

Vágólapra másolva!
Pesszimizmus uralta a csütörtöki kereskedést New Yorkban, a DJIA közel 1 százalékkal került lejjebb. A részvények többsége veszített értékéből, ám akadtak kivételek, a Wal-Mart áruházlánc és a chipgyártó AMD is drágulást ért el.
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacon az eladók irányították a kereskedést. A vezető New York-i indexek közül a 30 részvény mozgását figyelő Dow Jones Industrial Average (DJIA) 10 197 pontob végzett, ami 0,9 százalékos veszteséget jelent az előző kereskedési napon elért végeredményhez képest.

A DJIA kosarában szereplő papírok közül mindössze 4 részvény tudott erősödni, a kivételek közé tartozott a Wal-Mart. A világ legnagyobb áruházláncának árfolyama azok után került emelkedőre, hogy a vállalat a várt 81 centtel szemben 84 centes részvényekénti eredményt ért el az elmúlt negyedévben. A Wal-Mart papírjai végül 0,5 százalékkal 53,24 dollárra drágultak.

A technológiai szektor mutatója a Nasdaq 0,8 százalékkal 2149 pontra süllyedt, pedig ebben a részvénytáborban is akadtak remek teljesítmények. Az AMD chipgyártó óriási, több mint 20 százalékos pluszban zárt, miután egyezségre jutott riválisával, az Intellel. Az AMD 1,25 milliárd dollárért cserébe visszavonja a bíróságra beadott keresetét, ezzel egy évek óta húzódó vitára került pont. (Az AMD 5 éve él panaszokkal több ország pénzügyi felügyeleti hatóságánál azzal kapcsolatban, hogy az Intel szerinte a trösztellenes törvényeket megszegve törekedett az AMD piaci részesedésének visszaszorítására. A The New York Times október végén írt arról, hogy az amerikai szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC) több évi habozás és 16 hónapi hivatalos vizsgálat után heteken belül benyújtja trösztellenes indítványát az Intel ellen, amiért az piaci helyzetével visszaélve megpróbálta ellehetetleníteni chipgyártó riválisát.)

A harmadik fontos New York-i index szerepelt a leggyengébben, az S&P 500 több mint 1 százalékos mínuszban, 1087 ponton zárt csütörtökön.