Folytatná a rossz értékpapírok vásárlását egy Fed-vezér

Vágólapra másolva!
A túl kockázatos (rossznak nevezett) értékpapírok vásárlásának meghosszabbítását javasolja a Fed St. Louis-i elnöke, James Bullard.
Vágólapra másolva!

A jelzáloggal fedezett és egyéb papírok felvásárlásának programját a válság kitörése miatt indította az amerikai központi bank, a Fed. Az eredeti terv szerint a jövő év első negyedében befejeződő programot James Bullard szerint folytatni kellene, még ha alacsony összegekkel is. Bullard jövőre a Fed kamatdöntő bizottságának tagjává válik.

"Azt javasoltam, hogy tartsuk életben az eszközvásárlási programot egy alacsony szinten és várjuk meg mi fog történni. Amíg nullán marad az alapkamat, várhatjuk a gazdaságról szóló híreket és hozzájuk igazíthatjuk a programot" - mondta Bullard. Hozzátette, hogy a folyamat sorsáról most kell döntenie a Fednek - írja a Marketwatch.

"Amíg a nullás (kamat-) szinten vagyunk, jelzéseket adhatunk a piacnak arról, hogy mit gondolunk a gazdaságról, mennyi segítséget tartunk szükségesnek a felpörgéshez az egyes pénzeszközök megvásárlásával" - mondta utalva arra, hogy a minimális kamatszint miatt ez az eszköz nem áll a jegybanki funkciót ellátó Fed rendelkezésére.

A 2000-es években addig nem tapasztalt módon fejlődött az ingatlanpiac az Egyesült Államokban, ami egyes demográfusok szerint az 1950-es évek "baby-boom" generáció leszármazottainak lakásvásárlásai miatt eshetett meg. Ekkor a sok vevő miatt megugrott keresletben a bankok és más pénzintézetek sok jelzálog alapú hiteleszközt bocsátottak ki, valamint megjelentek ezek hátterében is értékpapírok (például biztosítások). Ezeket akkor is vették a befektetők, amikor már csak irreális kockázatokkal tehették.

A száguldó piac egy ingatlanpiaci buborékot generált, ami 2007 végén pukkant ki magával rántva az egész bankszektort. A pénzpiaci válságra 2008 őszén derült fény, ekkor kezdődött a gazdasági válság, amelyet az amerikai kormányzat részben azzal próbált kezelni, hogy megvásárolt bedőlő vagy túl kockázatos papírokat (és Bullard szerint ezt továbbra is folytatnia kéne).