Vágólapra másolva!
Lassult a gazdasági visszaesés Észtországban a harmadik negyedévben, jelezvén, hogy az ország hamarosan túljuthat a válság mélypontján. A helyzet javulását az idézte elő, hogy a főbb kereskedelmi partnerek vásárlásainak élénkülése miatt lassult az export csökkenése is. A belső fogyasztás azonban egyelőre még nem tért magához főként a magas munkanélküliség miatt.
Vágólapra másolva!

Az észt statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a GDP az elemzők várakozásainak megfelelően 15,3 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, amikor még 16,1 százalék volt a visszaesés.

A szezonális ingadozásokkal kiigazított GDP is a javulást jelzi: e szerint a hazai össztermék 2,8 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a másodikban 3,4 százalék volt a tizenkét havi visszaesés. Észtországban már hét egymást követő negyedévben zsugorodik a GDP az előző időszaknak az olcsó hiteleken és az ingatlanpiaci felfutáson alapuló kétszámjegyű növekedése után.