Vágólapra másolva!
Ha nem jön a világválság, meglehet becsődöl az ország, Magyarországot a válság mentette meg a teljes összeomlástól - idézte Demján Sándor nagyvállalkozót hétfői számában a Vas Népe. Az üzletember szerint reformok nélkül nincs kilábalás.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor szerint megijedt a világ, s hogy ne legyen államcsőd, kinyílt az IMF bukszája, és hozzáférhetővé váltak az uniós források. A kormány ügyesen tárgyalt és ezzel megmentették az országot - mondta a lapnak, hozzátéve, hogy most azon kell dolgozni, hogy visszafizessük a pénzt, ehhez azonban termelni kell és reformok szükségesek. Magyarország tavaly október végén kapott 25,1 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Világbanktól és az Európai Uniótól.

A legfontosabbnak a torz foglalkoztatási szerkezet megváltoztatását nevezte. Úgy vélte, másfél millió ember közvetlen termelőmunkájára lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország ne legyen válságban, most azonban mindössze félmillió ember végez tényleges fizikai munkát.

A nagyvállalkozó szerint a foglalkoztatás javítására integrált állami vállalatokat kell alapítani. Demján Sándor szerint szükség van a szakmunkásképzés fejlesztésére is, de amíg nem történik foglalkoztatási szerkezetváltás, addig vendégmunkásokkal kell pótolni a hiányzó szakembereket.

Demján már a válság kirobbanásakor is azt hangoztatta, hogy reformok végrehajtása nélkül Magyarország 10-15 évig Európa legszegényebb országa lesz.

"A szükséges reformokban meg kell egyezni. Ki kell dolgozni Magyarország számára egy olyan, közmegegyezésen alapuló programot, mint amilyet az írek, illetve a finnek csináltak. Az akkor fájdalmas volt számukra, de az eredmény őket igazolta" - fogalmazott a miliárdos üzletember, aki szerint ha a politikusok nem osztogatottak volna szét mindent a korábbi években, akkor a környezetünkben lévő más országhoz hasonló fejlődéssel, reformok végrehajtásával Magyarország bent lenne az eurózónában.

A tavalyi év októbere után, amikor a válság kibontakozott, vita indult arról, hogy milyen a valószínűsége a magyar államcsődnek. Simor András jegybankelnök 2008. október közepén úgy nyilatozott, hogy a csőd valószínűsége gyakorlatilag nulla. Egy nappal később Bokros Lajos azt mondta, hogy az államcsődnek nagyobb esélye van, mint egy bankválságnak. Idén januárban megerősítette ezt a gondolatot és azt mondta, hogy csőd szélén volt az ország, ahonnan csak az IMF-hitel rántotta vissza. (Az államcsőd jelenségéről szóló cikkünket itt olvashatja.)