Megugró árak a hiperekben, 120. bankcsőd az USA-ban - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Mínuszban fejezte be a hete a BUX pénteken, áfakulcsot törölne a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, jelentősen drágultak az [origo] kosarai egy hónap alatt. Megugrott a munkanélküliség az USA-ban, gigaveszteség a British Airwaysnél, becsődölt a 120. amerikai bank. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Itthon nem várható fontosabb makroadat a hét első napján, Németországból viszont több hír is érkezik.

A német külker- és fizetésimérleg alakulásáról jelentenek reggel, az elemzők arra számítanak, hogy 2,5 milliárddal bővült a kereskedelmi mérleg többlete. Délben a német iparról érkeznek adatok, a havi termelés 1 százalékkal múlhatja felül az előző havit.

Az Allianz és a Puma hétfőn jelentenek negyedéves számaikról.

Ez történt

A csütörtöki nyereség mértékénél kétszer nagyobb veszteséggel zárta a BUX a hetet. Minden blue chip mínuszban zárt.

A munkaadói oldal 73 ezer forintos havi minimálbért ajánlott jövőre a jelenlegi 71 500 forinttal szemben az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén.

A 18 százalékos áfa eltörlést javasolja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy az így befolyó összegből meg lehessen menteni a legszegényebbeket védő szociális ellátó hálózatot. A szeretetszolgálat ugyanakkor felülvizsgálja a Krízisalapban való részvételét.

Jelentősen emelkedtek az [origo]-kosár árai legutóbbi felmérésünkhöz képest. Az Auchan drágult a legnagyobb mértékben, de még így is a Cora maradt a legdrágább, a legolcsóbb Tesco-kosár ára több mint 1200 forinttal került kevesebbe a Coráénál. Az [origo] háziasszonyai az Auchannal, az egyetemista fiatalok pedig a Tescóval jártak volna jól november elején.

Megugrott az amerikai munkanélküliség

Nagyobb mértékben nőtt az amerikai munkanélküliség, mint várták, így 26 és fél éves rekordra emelkedett a gazdasági mutató. A 190 000 fővel növekvő állástalansági szám így 10,2 százalékra emelte a munkanélküliségi rátát.

A San-Francisco-i UCBH Holding lett a 120. amerikai hitelintézet, amelyik elbukott a válságban, miután a szabályozó szervek eljárás alá vonták a bankot, amely folyamán az East West Bancorp vásárolta fel a bajba jutott céget.

Csalóka derű az autópiacon

Meglepően jó üzleti jelentéseket adtak ki az utóbbi napokban a világ vezető autógyártói, és a legfrissebb nyilatkozatok és elemzések is a stabilizációról szólnak. A számok azonban csalókák lehetnek, nem tudni még ugyanis, hogy az eredmények az állami ösztönzőknek köszönhetőek vagy tényleg magára talált a piaci kereslet. Annyi biztos, hogy Magyarországon egyelőre nincs felívelés.

Nincs még minden rendben a pénzügyi intézmények piacán, erre enged következtetni a a Fannie Mae harmadik negyedéves vállalati jelentése. Az ingalanfedezetű hitelek piacán legnagyobb cég közel 19 milliárd dolláros hiányt produkált, ami arra enged következtetni újabb állami segítségre szorul.

A világ legnagyobb kávéházlánca, az amerikai Starbucks a vártnál nagyobb nyereséget ért el üzleti évének szeptemberben véget ért utolsó negyedévében és felfelé módosította a következő évre szóló profit-előrejelzését.

A Daimler német járműipari konszern októberben az idén először növelte eladásait. A portfólióban a Mercedes márkájú autók fogytak a legjobban.

A vártnál nagyobb lett a British Airways vesztesége üzleti évének első felében, mert a gazdasági válság miatt tovább csökkent az utasforgalom és a bevétel. A szeptemberrel végződött hat hónap az eddigi legrosszabb a cég történetében.

Nagy bukta a skót nagybanknál

Nagyot bukott a skót nagybank. Hatalmas, 1,8 milliárd fontserlinges (3 milliárd dolláros) veszteséget könyvelt el a Royal Bank of Scotland a harmadik negyedévben

A szlovák állam a jövőben elővásárlási jogot kap azokra az 500 főnél többet foglalkoztató, stratégiai üzemekre, amelyek ellen csődeljárás indul. Az erről szóló törvényt - amely csak 2010 végéig marad érvényben - gyorsított eljárással fogadta el pénteken a szlovák parlament. A törvényt az államfőnek is alá kell írnia. A kormány ezzel a tömeges elbocsátásoknak szeretné elejét venni.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB) kész folyósítani Romániának a soron következő, összesen 2,5 milliárd euró hitelrészleteket, miután rendeződik Bukarestben a kormányválság - jelentették be pénteken a román fővárosban az IMF-küldöttség tagjai.